Nakon jednogodišnje pauze prvomajska budnica ponovo će svirati ulicama Zenice

Nakon prošlogodišnje pauze Udruženje građana „Duvački orkestar„ Zenica sutra nastavlja sa tradicijom prvomajske budnice koja egzistira već 95 godina. Uprkos pandemiji korona virusa, njihova satnica i ruta ostaje nepromijenjena.

„Bit će to sutra za nijansu malo drugačije radi ove pandemije, što se tiče rute ona je ista kao i za svaku budnicu. Krećemo u pet sati i idemo od Rudarskog naselja potom obilazimo zeničke ulice i planirano je da program  završimo do devet sati“, kaže Azur Bijedić član Upravnog odbora Duvačkog orkestra Zenica.

Ove godine prvomajska budnica neće biti realizirana u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica, nego nastupaju samostalno kao udruženje.

“To su više neki praktični razlozi nego mimoilaženje, mi smo i dalje u jako dobrim odnosima sa Kulturno-umjetničkim društvom „Željezara“Zenica i dalje smo u istim prostorijama u kojima smo i bili. Tu nije bilo sukoba već je to zbog lakšeg djelovanja, posebno kada govorimo o projektima za neke fondove i pomoć“, naglašava Bijedić.

U toku svog dugogodišnjeg angažmana u orkestru Azur Bijedić ističe da nije bilo mlađeg sastava nego ove godine. Za ovih 95 godina postojanja orkestra nije došlo ni do obnove njihovog cjelokupnog inventara, tako da se članovi samostalno snalaze.

„Za vrijeme budnice svi smo jako euforični, uvijek su ti susreti puni emocija, susrećemo se i sa suzama i osmijesima naših građana“, završava razgovor Bijedić.

Jedan od noviteta ovogodišnje budnice, a zbog aktuelne situacije je to, da učesnici neće silaziti sa kamiona i bit će pod pratnjom patrole MUP-a ZDK.
(B. M.)