Povećana potražnja za lijekom Clexan, apoteke najavljuju skoru nabavku

Iako je bila jako velika potražnja za lijekovima i posebno suplementima koje ljekari propisuju Covid pacijentima, apoteke neće ostvariti značajniju finansijsku dobit jer je znanto pala potražnja lijekova sa esencijalne liste.

Lijek za spriječavanje formiranja ugrušaka krvi Clexan kojeg često propisuju trudnicama, ali i Covid pacijentima, još se ne može kupiti u apotekama, ali se očekuje njegova nabavka u doglednom periodu.

Pratili smo potrebe stanovništva od početka pandemije i u skladu s tim snabdijevali svoje apoteke lijekovima potrebnim za liječenje Covid19, kažu u JU Apoteke Zdravlje Zenica.

„Velika je potražnja bila za lijekovima za snižavanje tjelesne temperature – bio je dosta veći, nego inače, priliv pacijenata. Nekih značajnijih nestašica lijekova nije bilo, uspijevali smo uglavnom snabdijevati stanovništvo lijekovima koji su im propisivani, pa i sa Sumamedom za kojim je potražnja bila zaista velika“, kaže nam Mirsada Strika, v.d. direktora JU Apoteke Zdravlje Zenica.

Bila je velika, a u zadnje vrijeme nešto je manja, potražnja za suplementima: vitaminima C, D – u visokim dozama, selena, cinka. Skupi lijek za teške Covid pacijente Akterma cijelo vrijeme je bio na stanju, ali se zbog odluke o refundaciji troškova posljednjih dana ne kupuje u apotekama – hospitalizirani pacijenti dobiju lijek u bolnici. Zanimalo nas je li se veća potražnja lijekova zbog pandemije osjeti u finansijskom smislu.

„Značajnije poboljšanje nećemo osjetiti zato što je bila značajno manja potražnja za lijekovima sa esencijalne liste, nego prije pandemije“, ističe Strika.

Akutelna je u zadnje vrijeme i nestašica Clexana – lijeka protiv zgrušavanja krvi, često propisivanog trudnicama, ali i oboljelim od korona virusa. Iz veledrogerija još ne mogu precizirati kada će Clexan moći isporučivati apotekama.

„Od proizvođača lijeka nismo mogli dobiti informaciju kada ćemo moći snabdjeti apoteke tim lijekom, jer oni lijek isporučuju prema veledrogerijama, a veledrogerije su tenderski vezane s bolnicama u kojima je velika potreba trenutno za Clexanom. Ipak obećali su nam da će problem s nabavkom ovog lijeka što prije riješiti“, riječi su v.d. direktora JU Apoteke Zdravlje Zenica Mirsade Strika. Ostalim lijekovima 11 apoteka JU Apoteke Zdravlje Zenica uredno su snabdjevene. (A.H.)