FOTO: „CodeSmash Hackathon“ dobio pobjednike

Studenti Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici u vremenskom okviru od 12 sati morali su naći rješenje za uspostavljanje procesa vakcinacije protiv COVID-19, u okviru takmičenja „Code Smash“ koje je organizovao zenički fakultet i IT kompanija Softray Solutions.

Tim povodom danas je organizovana svečana dodjela nagrada, čiji ukupni novčani nagradni fond iznosi 5.000 KM, a koji je obezbijedilo Ministarstvo za obazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

„Ovaj put smo takmičenje morali provesti online, jer su timovi koji su bili na praksi, tj. Studenti, podijeljeni u timove, a onda su oni radili sa svojim mentorima iz kompanije Softray Solutions i na taj način za veoma kratko vrijeme ponudili rješenje za našu zadanu temu, procesa vakcinacije u BiH“,istakao nam je prof. dr. Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Kako ističu koordinatori projekta, za ove poduhvate i ideje potrebna je podrška.

„Da bi nekako došli do ekonosmkog napretka, potrebno je da ostvarujemo ideje ovog tipa i rješenja do kojih su studenti došli“, kazala je Ilma Pašić menadžer razvoja i koordinator Hackathon-a.

Tim „Epsilon“ pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja, a plan realizacije obuhvaćen je ne samo na građanstvo nego i na medicinske radnike, te u svojoj ideji nudi mobilnu i web aplikaciju, mobilni tim, komunikaciju preko besplatnog telefona i prijavu u ime druge osobe.

 „Korisnici i građani bi imali mobilnu aplikaciju preko koje bi se registrovali i mali bi uvid u informacije i obavijesti o dolasku vakcina i slično imali bi listu vakcina koje su dostupne i koje bi mogli da naruče i rezerviše. Taj zahtjev bi išao medicinskim radnicima koji bi preko web aplikacije sortirali po prioritetima i sličnim stvarima“, kazao je Haris Smaka, predstavnik pobjedničkog tima.

Na kraju su poručili da je osnovni cilj ovogodišnjeg takmičenja taj da se dodatno doprinese razvoju domaće IT scene. (A.A.)