Muzej grada Zenice priprema strip magazin

„Posljednja majka“ i „Dream lord“, naslovi su stripova koje upravo dovršava Adnadin Jašarević. Biće dio serijala stripova u strip magazinu „Ze strip“ čiji izdavač će biti Muzej grada Zenice.

Adnadin Jašarević, osim što je direktor zeničkog muzeja, književnik je, strip autor i osnivač nekadašnje i do danas jedine strip škole u Bosni i Hercegovini. Kroz obnovljeni rad strip škole u Muzeju grada, rodio se stari žar ka kreiranju stripova. Dva iz domena fantastike privodi kraju. Prvi,“Posljednja majka“ inspiraciju ima u istorijskom naslijeđu Bosne i drevnim Ilirima. “Glavna junakinja je Mona, ona je, u stvari ta posljednja majka. Riječ je o jednoj od božica u Ilirskom panteonu“, napominje Jašarević. Drugi, “Dream lord“, više naginje američkoj strip estetici super heroja ali su i tu glavni akteri duboko uronjeni u naše naslijeđe. “Junaci su bosanci i bosanske koji su izvučeni iz našeg stvarnog svijeta u reflektirani zrcalni univerzum u tu zemlju snova „Dreamland“. Uz akcioni dio koji je omladini zanimljiv biće i referiranja na aktuelnu situaciju u našoj zemlji“, ističe Adnadin Jašaraević.

Poenta je, kaže on, kreirati stripove koji će biti iznad puke zabave i imati svoje posvećenje. Sa grupom strip autora nakana je producirati jednu kvalitetnu svesku stripa godišnje u produkciji Muzeja grada Zenice. “Ove godine izlazi strip o Ilirima, pa će onda tema biti i srednjovjekovna Bosna. To će biti jedan pristojan ful-color magazin koji će se aktuelnim temama baviti na jedan zabavan način“, saznajemo od Jašarevića. Ovaj strip magazin ima radni naziv „Ze strip“ i njegova prethodnica bila je knjiga ekološkog stripa koji će, i u ovoj ediciji, imati svoje važno mjesto.(D.T.)