Dan planete: Na svakome od nas je da obnovimo Zemlju

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila. Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je ”Obnovimo našu Zemlju“, a usredotočuje se na prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativna razmišljanja koja mogu obnoviti svjetske ekosustave.

“Na taj način, tema odbacuje mišljenje da su ublažavanje ili prilagodba jedini načini rješavanja klimatskih promjena. Na svakome od nas je da obnovimo Zemlju ne samo zato što nam je stalo do prirodnog svijeta, već zato što na njemu živimo. Svima nam je potrebna zdrava Zemlja za podršku našim poslovima, sredstvima za život, zdravlju i opstanku i sreći. Zdravi planet nije opcija, on je nužnost“, navodi se u saopćenju Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Klimatske promjene i druga šteta nanesena životnoj sredini slomile su prirodne sisteme, dovele do novih i smrtonosnih bolesti kao i do sloma globalne privrede.

”Moramo da oporavimo našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svijetu prirode, već zato što na njoj živimo”, poručili su organizatori.

Kampanja „Obnovimo našu Zemlju“ obuhvata projekte pošumljavanja „The Canopy Project“, razvoja održive poljoprivredne prakse ”Food And Environment“, čišćenja javnih prostora u kojem sudjeluju aktivni građani “The Great Global Cleanup“, edukacije o važnosti okoliša “Climate Literacy“, kao i koordiniranu znanstvenu kampanju za građane ”Global Earth Challenge“, koja bi omogućila prikupljanje milijardi opažanja o kvaliteti zraka, kvaliteti vode, populacijama insekata, klimatskim promjenama, zagađenju plastikom i održivosti hrane, pružajući vrijedan uvid u okoliš putem mobilne aplikacije.

Bitno je i navesti kako Dan planete Zemlje 2021. počinje globalnim samitom o klimi mladih sa stotinama omladinskih klimatskih aktivista. Predstavljen je i virtualni samit “We Shall Breathe”. Ovaj digitalni događaj će ispitati klimu i ekološku pravdu, povezujući klimatsku krizu sa pitanjima zagađenja, siromaštva, policijske brutalnosti, i pandemije, sve u okviru rasne pravde.

Dan poslije bit će upriličen globalni višejezični obrazovni virtualni samit koji će obuhvatiti nekoliko vremenskih zona i na njemu će biti istaknuti sudionici sa svih kontinenata, usredotočeni na presudnu ulogu koju odgajatelji igraju u borbi protiv klimatskih promjena i zašto nam je sada potrebno transformirajuće obrazovanje o klimi.

Earthday.org imat će 22. aprila svoj drugi digitalni događaj “Dan planete Zemlje“. Kako navode, radionice, panel diskusije i posebne izvedbe pokrivat će prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativna razmišljanja koja mogu obnoviti svjetske ekosustave.

”Svaka osoba ima ulogu u zaštiti životne sredine bez obzira na zanimanje“, rekao je regionalni koordinator mreže za supsaharsku Afriku Ghaamid Abdulbasat.

Dodao je kako postati ekološki svjestan znači promijeniti svoju svakodnevnu rutinu na svakom nivou, osobnom, porodičnom, u zajednici i na razini donošenja političkih odluka.

Ovaj dan prvi put je obilježen prije 51 godinu mirnim pozivom na reformu okoliša, nakon masovnog izlijevanja nafte uz obalu Kalifornije. Na ovaj dan 1970. godine, 10 posto američke populacije izašlo je na ulice, fakultetske kampuse i druga mjesta u stotinama gradova kako bi prosvjedovali zbog lošeg stanja okoliša i zahtijevali novi put naprijed za našu planetu. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2009. godine 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Izvor: https://www.aa.com.tr/ba