Tužna godišnjica: Sjećanje na žrtve masakra u Zenici 19. aprila 1993. godine

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, članovi porodica ubijenih obilježili su 19. april – Dan civilnih žrtava rata na području grada Zenica.

Najmlađa žrtva ovog granatiranja bio je 14-godišnji Nehrudin Trako.

„Ja sam brat od najmlađeg poginulog kada je granatirana Zenica. Nakon 28 godina sjećanja na ovaj događaj ne blijede. Ne znam šta da vam kažem, tuga i žalost. Malo smo i ljuti jer niko do sada nije odgovarao za ova zločin“, kaže Eldin Trako.

Kod njega i ostalih članova porodica koji su tokom rata izgubili svoje najbliže dodatnu gorčinu izaziva i to što nadležni uporno ignorišu njihove zahtjeve da se mjesta stradanja obilježe postavljanjem spomen ploča.

„Ovo je jedino mjesto koje je označeno, a sva ostala nisu. Udruženje porodica civilnih žrtava rata samoinicijativno je napravilo par obilježja i to je to. Nema ništa organizovano od grada i kantona“, kaže Trako.

Podsjetimo, na današnji dan prije 28 godina u centru Zenice od granata HVO-a koje su ispaljene sa lokacije Putičevo poginulo je 16 civila, a više njih je ranjeno. Prema nekim izvorima, oko 12 sati, 19. aprila 1993. godine na centar grada je ispaljeno 9 granata iz haubice.

Za ovaj zločin, ni 28 godina kasnije, još niko nije odgovarao.(R.Š.)