Povrijeđeni labud spašen iz rijeke Bosne smješten u ZOO vrt na Smetovima

Da Interventna spasilačka služba Zenica ne pomaže samo ljudima u nevolji, već je spremna pomoći i nesretnim životinjama, dokaz je i  posljednja akcija zeničkih spasilaca čiji su članovi iz rijeke Bosne od sigurne smrti spasili labuda.

Na poziv građana naselja Pehare i Kanal, u subotu su članovi Interventne spasilačke službe Zenica pokušali da spase povrijeđenog labuda na rijeci Bosni. Nakon prvog neuspješnog pokušaja, sutradan su ipak uspjeli da ga uhvate. Trenutno je smješten u ZOO vrtu na Smetovima gdje mu je ukazana privremena pomoć.

„Izašli smo u dva navrata. Prvi put u subotu gdje smo koristili rafting čamac, ali zbog preplašenosti labuda nismo uspjeli da ga spasimo tom metodom. Sutradan sa motornim čamcima uspjeli smo da ga uhvatimo, nazvali smo sve veterinare koje poznajemo, ali nažalost taj dan niko nije mogao da interveniše, obzirom da je bila nedjelja, neradni dan. Labuda smo potom smjestili u ZOO vrt na Smetovima kod Amera Beganovića, gdje mu je ukazana pomoć“, kazao nam je komandir ISS-a Dajan Vinovčić.

Dajan Vinovčić

Danas smo posjetili ZOO vrt na Smetovima gdje je labud smješten i gdje je na daljnjem liječenju i oporavku od zadobijene povrede. Kako kaže naš sagovornik, Amer Beganović, labud je sada puno bolje, ali ga veterinari još nisu pregledali.

„I ja sam odmah nazvao neke veterinare koji su mi savjetovali šta uraditi kao prvu pomoć. Očistio sam rane, antiseptik i antibiotik sam dao u spreju, mazao kremama i izvršio sam bandažu slomljenog krila, koje bi se moralo, isključivo, operisati u Sarajevu. Ako se to ne uradi,sumnjam da će ovaj labud više ikada poletjeti“, kaže Beganović.

Amer Beganović

Nadamo se da će ovaj prelijepi labud brzo ozdraviti i ponovo krasiti našu rijeku Bosnu, a ovo je ujedno bila i prilika da se još jednom pokaže spremnost ISS-a koji u svim prilikama pomaže ne samo ljudima nego i životinjama.(E.S.)