U subotu premijera duodrame „Ko smo?“

Predstava „Ko smo ?“ svoju će praizvedbu imati 17. aprila na sceni u potkrovlju BNP-a. Riječ je o komediji i duodrami u kojoj igraju mladi Ibrahim Tatar i Lana Delić, koja ujedno potpisuje i režiju.

Osim autorskih partova Lane Delić, predstava je kompilacija odlomaka iz dramskih tekstova koji tretiraju odnose među bračnim, odnosno ljubavnim partnerima. Radi se o tekstovima Harolda Pintera, Vladimira Popovića i Mire Gavrana uz dramatizirane scene iz filma „Intervju“ Evana Goldgberga i Setha Rogena.

Lani Delić je nakon predstave „Mladi u doba korone“ ovo drugo rediteljsko iskustvo i kaže da ne misli na tome stati. “U ovoj predstavi inspiracija su mi bračni parovi i veze generalno u kojima partneri u nekom trenutku požele da žive neke druge živote misleći da će biti sretniji a u stvari svoje probleme guraju u stranu što stvara probleme jer nema dovoljno komunikacije. Htjela sam dati odgovor na pitanje ko smo mi i šta želimo od svojih partnera“, kaže Lana Delić.

Mladi Ibrahim Tatar, koji još nije diplomirao glumu, kaže da je u ovoj predstavi imao svoje prvo pravo glumačko iskustvo ali i da je ušao u tematiku o kojoj predstava govori. “Živimo u društvu u kojem nas trpaju u nekakve koševe a mi se, u želji da zadovoljimo nametnute društvene norme, trudimo da budemo nešto drugo, što nije naša suština a ona je toliko lijepa da se ne treba ničim prikrivati“, ističe Ibrahim Tatar. Predstava je, po riječima direktora BNP Zenica, Miroljuba Mijatovića, producirana u okviru segmenta „Scena studio“ koji glumcima zeničkog pozorišta i mladim saradnicima pruža šansu da kreiraju predstave koje bi mogle ući u redovan repertoar. “Uslov je da ispuni kriterije BNP-a a ova predstava to jeste. Svim mladim ljudima koji su učestvovali u njenom nastajanju ovo je uvod u profesionalno pozorište što nam je jako bitno“, naglasio je Mijatović. Premijera i praizvedba predstave „Ko smo ?“ zakazana je za subotu 17. aprila u 18:30 na rjeđe korištenoj sceni BNP-a u potkrovlju.(D.T.)