Obilježen Dan Armije RBiH u Zenici

Dan Armije RBiH i 29. godišnjicu formiranja obilježili su danas i predstavnici brojnih gradskih delegacija, organizacija i institucija: porodica šehida, ratnih vojnih invalida, Sedme muslimanske brigade, veterana „Bosanska čast“, Preporoda, Gradske uprave i Komisije gradskog vijeća, kao i političkih stranaka SDA, SDP i Zenička inicijativa Kasumović Fuad polaganjem cvijeće na spomen obilježje palim borcima i šehidima Kameni spavač i odavanjem počasti.

Prisutnima se obratio sugrađanin Ahmed Karalić, ratni vojni invalid koji je kao maloljetnik bio na borbenim linijama tokom agresije.

„Čestitam vam današnji, svečani dan – dan kada je nastala najslavnija Armija Republike Bosne i Hercegovine. Ne mogu bez emocija da govorim o tim sjećanjima iz vremena agresije na BiH, na taj teški period kada su sa svih strana kidisali da nam uzmu ovaj naš komad zemlje na koji mi stoljećima unatrag polažemo pravo“, kazao je, između ostalog Karalić.

Prema riječima Kenana Uzunovića, predstavnika Komisije za obilježavanje bitnih datuma i događaja Gradskog vijeća Zenica danas slavimo dan kada su bosanski i hercegovački mladići u duksericama, farmerkama i patikama 1992. godine hrabro stali u odbranu naše domovine. „Želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina, nažalost u prethodnom periodu mnoge svoje najbolje sinove „pustila niz vodu“ – one koji su je branili i ja se nadam da će se stanje u tom pogledu u dogledno vrijeme popraviti“.

Uz polaganje cvijeća i učenje fatihe, odnosno minutom šutnje na spomen- obilježju Kameni spavač upriličen je prigodan program u čast i u povodu rođendana Armije Republike BiH. (A.H.)