Nova divlja deponija u Gnjusima: Građevinski otpad istresao u potok

Na području Grada Zenica sve je veći broj divljih deponija. Posljednji primjer neodgovornog ponašanja građana, koji otpad istresaju u vodotokove, nalazimo na području mjesne zajednice Gnjusi, gdje je preko noći veća količina građevinskog otpada završila u lokalnom potoku.

„To je dio koji pripada selu Gnjusi i taj dio se spaja sa Prašnicama. Tu je jedan potok koji je krcat smećem koje je dovezeno isključivo iz Gnjusa, jer ne može ni jedan građanin Zenice da ode gore i da istrese toliku količinu otpada, bilo bi nelogično. Znači, neko ko je renovirao kuću ili objekat, donio je građevinski materijal i istresao ga u potok koji prolazi kroz Gnjuse“, kaže mještanin Prašnica Vlatko Kajić.

Na dijelu tog istog potoka nekoliko je divljih deponija smeća iako je prije desetak godina riješeno pitanje odvoza smeća. Postavlja se pitanje kako riješiti ovaj problem. Za našeg sagovornika odgovor je jednostavan.

„Moje mišljenje je da se izađe na lice mjesta, to se vrlo dobro zna, odnosno lako se može saznati ko to radi, jer je morao proći pored 50-ak kuća da dođe na ovu lokaciju i istrese otpad. Ko želi vrlo lako može saznati ko je taj neodgovorni pojedinac. Znači kazne, samo novčano kažnjavati“, dodao je Vlatko Kajić.

Prema dostupnim informacijama na području Grada Zenica registrovano je blizu 300 divljih deponija, koje se većinom nalaze u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama. Zabrinjava da taj broj raste, kao i da samo mali broj pojedinaca  snosi sankcije zbog svog neodgovornog ponašanja.(R.Š.)