VIDEO: Pucnjem iz topa sa Crkvičkog brda označen početak ramazana

Sa zalaskom sunca nastupio je ramazan, mubarek mjesec za sve vjernike muslimane.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Sutra je prvi dan posta, a sada već možemo reći tradicionalno i ovog ramazana pucnjem iz topa sa Crkvičkog brda bit će označavan kraj dnevnog posta, a sve to ćete imati priliku pratiti i uživo u ramazanskom programu RTV Zenica.