Teniska sezona na otvorenom počinje 17. aprila, Zenica domaćin nekoliko takmičenja

Prema kalendaru Teniskog saveza BIH sezona na otvorenom u našoj zemlji trebalo bi da počne 17. aprila sa dva turnira u Banjaluci i Tuzli.

Prvo zvanično takmičenje u Zenici je Međunarodni teniski turnir Zenica open u kategoriji juniora i juniorki, koji je planiran od 26. aprila do 1. maja. Na adresu organizatora Tenis kluba Čelik, stigle su prijave za oko 100 učesnika. Konačan broj učesnika biće poznat naknadno i zavisiće od aktuelne pandemije korona virusa.

„Prvog aprila zvanično je usvojen kalendar takmičenja za ovu godinu. Međutim takmičenja uveliko traju. Održana su dvoranska prvenstva BIH. Nažalost Zenica nema uslova da bude domaćin Zimskog dvoranskog prvenstva BiH. Naša djeca još uvijek rade po malim skučenim salama. Što se tiče kalendara jedini klub iz Zenice koji učestvuje u organizaciji takmičenja jeste Tenis klub Čelik. Glavna stvar koja nam predhodi jeste Evropski turnir iz kalendara Tenis Europe za juniore i juniorke do 16 godina. On se svake godine pomjera unaprijed za dan –dva. Zvanično počinje 27. aprila  i trajaće do 2. maja. Na programu su prvo kvalifikacije. Naravno sve će zavisiti od pandemije i vremenskih prilika. Imamo oko 120 prijava. Nakon perioda odjave od 14 dana znaćemo konačan broj učesnika. Tenis Europa je propisao rigorozne mjere zaštite za organizatore turnira. Mislim da će TK Čelik uspješno odgovoriti svim izazovima“, izjavila je za Zenicainfo.ba  Azra Baručija, generalni sekretar TK Čelik.

Teniski klub Čelik tokom godine biće domaćin i organizator još tri turnira. Otvoreno prvenstvo Zenice do 10 godina, koje je planirano 12. i 13. juna, zatim 10. i 11. jula Otvoreno prvenstvo Zenice u kategoriji do 12 godina i Poli cup Zenica u kategoriji do 14 godina koji će se održati 4. i 5. septembra. Grad Zenica će ove godine biti domaćin Evropskog ekipnog prvenstva “Summer cup“ za juniorke U18. Termin održavanja ovog velikog teniskog takmičenja je od 28 do 30. jula.(M.P.)