Odgovor Uredničkog kolegija RTV ZENICA na reakciju INZ-a

Nakon reakcije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koju smo dobili bez zvaničnog potpisa i pečata institucije, u „duhu dobre novinarske prakse“ Urednički kolegij RTV ZENICA smatra da apsolutno nije bilo potrebe za reakcijom na našu objavu, jer smo samo slijedili glas javnosti i pozvali se na njihove reakcije i negodovanja o nesaopštavanju brojki, crne statistike vezane za COVID-19.

Rukovodstvu i časnim ljudima u INZ-u bolje bi bilo da se posvete onome što im je osnovni zadatak i pred javnosti opravdaju svoje postojanje i djelovanje, a ne dopuste „uhljebljenom“ novinaru da, samo iz njemu znanih razloga, otvara nepotrebna ratišta i frontove sa novinarima, pogotovo u javnim medijima, čija je osnovna uloga da objektivno, istinito i pravovremeno informišu javnost.

U prilog ovome govori činjenica da se portparol Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, sa ove pozicije, pokušava igrati „velikog novinara“, o čemu svjedoče njegovi neprofesionalni istupi na ličnom facebook profilu, a u kojima je, u nekoliko navrata iznosio svoju „istinu“, komentarišući naš rad, iako mu to, ni u kojem slučaju, ne ulazi u opis posla.

U nekoliko navrata ovaj „uhljebljeni“ novinar optužio je RTV ZENICU za neautorsko prenošenje tekstova, neobjavljivanje informacija, a nakon argumentovanog demantovanja njegovih navoda,  nijednim slovom ni riječju, u duhu dobre novinarske prakse, nije se udostojio da sam sebe demantuje, ili eventualno izvini kolegama koje je neargumentovano optužio za neprofesionalan rad.

Ovaj bivši novinar pokušava da „drži slovo“ medijima o profesionalnosti i postulatima novinarstva, a zaboravlja kako je, upravo zbog kršenja istih, dobio otkaz u jednom dnevnom listu i postao „bivši“. Pogotovo je neprihvatljiv vokabular PR-a INZ-a na društvenim  mrežama, gdje u komentarima javne osobe naziva idiotima, kretenima, što ne priliči nikome, a posebno nekome ko obavlja javnu funkciju portparola u značajnoj ustanovi kakvom se predstavlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane.

Napominjemo da je RTV ZENICA uvijek bila i ostala javni medijski servis svih građana, a rukovodstvu Instituta i časnim, poštenim i stručnim ljudima ove Ustanove poručujemo da ostanu posvećeni profesiji i misiji Instituta, te da ne dozvole pojedinicima da, u bilo kojem segmentu, narušavaju njihov ugled i čast.

U druga aktuelna pitanja o kojima javnost govori, poput stvarne uloge Instituta, netransparentna zapošljavanja u ovu Ustanovu, ovom prilikom ne želimo ulaziti.

Urednički kolegij RTV ZENICA