Šta je razlog rastu prosječne plate u BiH?

Nedavno objavljeni podaci o visini prosječne plate u Bosni i Hercegovini pokazali su kako je ona u odnosu na prošlu godinu porasla.

Tako je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za januar 2021. godine iznosila je 969 KM i u odnosu na januar 2020. godine nominalno je viša za 2,6 posto.

Kada je u pitanju bruto iznos, on je nominalno viši za 3 posto.

Iako ovaj podatak zvuči optimistično pa i začujuće imajući u vidu činjenicu da je iza nas godina pandemije i krize kakvu bh. ekonomija i ne pamti, uzrok za ovo povećanje ne daje razlog za optimizam.

Naime, do povećanja prosječne plate došlo je zbog toga što je tokom pandemije otkaze dobio najveći broj ljudi sa najnižim prosječnim platama.

Samim tim, njihove plate više nisu obuhvaćene statistikom te je posljedično došlo i do rasta nominalne prosječne plate.

Pojasnio je to u programu N1 televizije ekonomista Zlatko Hurtić navodeći kako je istraživanje koje je proveo s kolegama pokazalo da je najveći broj otkaza uslijedio upravo u djelatnostima u kojima se inače bilježe najniže plate.

Pokazuju to i podaci koje je ranije portalu BiznisInfo dostavila Porezna uprava FBiH u kojima se navodi kako je veliki broj radnika ostao bez posla i u djelatnostima restorana i ostalih objekata na pripremi hrane, djelatnost pripreme i usluživanja pićima, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina na malo odjećom, i sl.

Podsjetimo daje prošle godine samo u Federaciji BiH prema zavničnim evidencijama bez posla ostalo 15.252 osoba dok je u Republici Srpskoj taj broj nešto manji.

 

biznisinfo.ba