Obilježena godišnjica poslijeratne omladinske akcije u Jugoslaviji, izgradnji pruge Brčko-Banovići

FOTO: Zenicainfo.ba

Na današnji dan 1946. godine, počele su pripreme za organizovanje najveće poslijeratne omladinske akcije u Jugoslaviji, izgradnji pruge Brčko-Banovići, u kojoj je učestvovalo više od 63.000 brigadira iz Jugoslavije i svijeta.

Dan omladinskih radnih brigada danas su tradicionalno obilježili i “stari akcijaši i brigadiri Zenice”. Na spomenik podignut u znak sjećanja na brigadirku Jelenu Radmilović, koja je poginula za vrijeme gradnje njegovog prvog kolosijeka, ’47. godine, u Banlozima kod Zenice, gdje je i sahranjena, položili su cvijeće i odali počast.

“Pokušavamo svake godine, pa tako i ove, da se prisjetimo na naše radne akcije i da skrenemo pažnju javnosti na važnost ovih događaja, a i brigadirke Jelene Radmilović. Ove godine, nažalost, zbog situacije sa koronom, obilježavamo ovaj dan u znatno manjem broju nego prethodnih godina, ali bitno je da smo tu i da ovakvim događajima ne damo zaborav”, kazao nam je Dragan Kosić jedan od bivših akcijaša.

Dragan Kosić

Sulejman Arzić je 25 godina išao na radne akcije i jedan je od najstarijih akcijaša koji su danas bili prisutni.

“1973. godine sam krenuo kao brigadir, nekoliko godina komandovao, a onda došao i do mjesta trasera. 32 puta sam bio udarnik i pet puta dvostruki udarnik.”

Sulejman Arzić

Omladinske radne akcije zapravo su nastale još na početku ustanka naroda Jugoslavije, tokom kojeg su mladi prikupljali opremu, municiju i druge potrepštine narodno-oslobodilačke borbe. U prvim poslijeratnim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove. Najveće savezne radne akcije dešavale su se u periodu između 1946. i 1952. godine. (E. S.)