U ONLINE IZDANJU: Gradska biblioteka Zenica obilježava Svjetski dan poezije

FOTO: Zenicainfo.ba

Svjetski dan poezije, 21.mart, Gradska biblioteka Zenica obilježava dugi niz godina svojim poetskim maratonima.

Prošle i ove godine, zbog pandemije, ova se lijepa tradcija preselila u online format. U biblioteci kažu kako je ovo maraton u jednom novom, ne manje uzbudljivom izdanju. Poetski maraton u Gradskoj biblioteci godinama je bio mjesto okupljanja afirmisanih pjesnika i onih koji poeziju jednostavno strastveno vole.

“Prošle godine, zbog panedmije, odlučili smo da ovo druženje prenesemo na internet”, kaže direktor biblioteke Haris Abdagić.

Haris Abdagić

“Sve je ispalo više nego dobro. Mnogo ljudi nam se odazvalo i poslalo svoje radove. Napravili smo jedan nevjerovatan poetski maraton koji je trajao 36 sati u koninuitetu“.

Pandemija se, nažalost, nastavlja i Gradska biblioteka je odlučila da i ove godine tradiciju nastavi online. Uputili su javni poziv svima, ali baš svima, koji žele da govore, recituju ili pjevaju poeziju.

“U javnom pozivu smo pozvali sve Zeničane i nezeničane, bibliotekare, vozače, taksiste, pjevače… Bilo ko može da se prijavi i da nam pošalje jednu recitaciju snimljenu na kameri, svoje ili tuđe pjesme, jednu ili više recitacija. Sve ćemo ih uvrstiti u naš poetski maraton“, poručuje Abdagić.

Interes je dosada bio veliki i uz obične zaljubljenike u poeziju svoja videa poslali su i neki afirmisani stvaraoci.

“I prošle i ove godine odazvali su nam se i pjesnici sa objavljenim zbirkama od kojih i neka vrlo poznata imena. Onda neki otkriju da se bave poezijom i pošalju nam vrhunsku pjesmu i dokažu da su zapravo pjesnici. Interesantno je šta to probudi u ljudima i šta sve šalju na naš poetski maraton“, kaže direktor Gradske biblioteke Zenica.

Poetski maraton počinje u četvrtak, 25.maja. Svakih 15 minuta na Facebook profilu Gradske biblioteke bit će emitovan po jedan video. On će biti dijeljen i na njihovoj web stranici, te Youtube kanalu. (D. T.)