Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice objavila knjigu „Gazi Husrev-beg“

FOTO: Zenicainfo.ba

Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice objavila je nedavno knjigu „Gazi Husrev-beg“.

Radi se o monografiji, autora Ćire Truhelke, koja je prvi put objavljena 1912. godine. Na ovaj način, IK „Vrijeme“ obilježava i 500 godina od dolaska Gazi Husrev-bega u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

Ćiro Truhelka, arheolog, etnograf, antropolog, utemeljitelj i direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u ovoj je monografiji dao cjelovit i uzbudljiv pregled života jednog od najznačajnijih vladara u Otomanskom periodu Bosne i Hercegovine. Ovo djelo, po riječima Muamera Spahića, direktora IK „Vrijeme“, čitalački je zanimljivo, spisateljski superiorno i dokumentaristički dragocjeno štivo.

Na ovaj način, IK „Vrijeme“ obilježava i 500 godina od dolaska Gazi Husrev-bega na ove prostore.

“Na neki način dajemo važnost tom događaju. Gazi Husrev-beg je čovjek koji je od Sarajeva napravio grad, šeher, veliki grad od prvobitne kasabe. Zbog toga se ova knjiga u više tih dimenzija čini potrebnom i, nadam se, čitalački zanimljivom“, smatra Muamer Spahić.

„Kako nam nije uspjela namjera da za ovaj poduhvat angažujemo nekog od aktuelnih pisaca, između do sada objavljenih knjiga o Gazi Husrev-begu, odabrali smo upravo ovu Ćire Truhelke za koju smatramo da je najbolja“, kaže Spahić.

Muamer Spahić

Čak su i uredničke intervencije na originalnom tekstu bile minimalne.

„Dakle tekst je gotovo netaknut i na neki način taj jezički sloj dodatno preporučuje ovu knjigu za čitanje“, poručuje on.

Knjiga je objavljena u ediciji „Bosanski portreti“ koja donosi biografije i autobiografije značajnih osoba iz historije naše zemlje i to u najširem spektru oblasti i vremenskih perioda. (D. T.)