NAGOMILAVANJE PROBLEMA: Udruženje poslodavaca Zenica nezadovoljni naredbama Vlade ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Iz Udruženja poslodavaca Zenica obratili su se kantonalnom premijeru izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog naredbe o zabrani rada predškolskih ustanova i pomjeranja policijskog sata od 21:00sat. Prema riječima predsjednika Sekcije ugostitelja ovog Udruženja Senada Džanića rad im je umnogome bio otežan i prije novih restriktivnih mjera, te smatraju da se kantonalna Vlada treba konsultovati s privrednicima kod donošenja epidemiloških mjera, koje ne treba donositi ako ih ne prate ekonomske mjere.

“Ne možemo rješavati jedan problem, stvarajući drugi. Potrebna je valjda konsultacija za sve restriktivne mjere s onima prema kojima se odnose. I mi smo građani, imamo djecu, roditelje i izloženi smo zarazi”, ističe predsjednik Sekcije Ugostitelja Udruženja privrednika Zenica, Senad Džanić.

„Naš je stav da svaka restriktivna mjera mora biti popraćena nekom ekonomskom! Ako nam ostaju iste obaveze, a skraćuje nam se rad doći će do kolapsa. Doći ćemo u situaciju da svoje obaveze prema radnicima i državi nećemo moći da ispunjavamo, a tada ćemo biti u puno većem problemu, a nećemo riješiti problem koji rješavamo“, riječi su Džanića.

Senad Džanić

I prethodne mjere rad do 23 sata i 30 gostiju u objektu su ugostitelje, bez da ih iko pita kako im je, dovele do situacije da ne mogu platiti komunalije, ističe Džanić.

„To je malo neodgovorno, osjećamo se odbačenim i jednostavno mislimo da se vlast pozabavila sama sobom i svojom egzistencijom. Ovaj problem koji se dešava s privredom dovest će do toga da ćemo imati dva problema – problem s koronom i problem sa ugašenom privredom. Također se moram dotaći, a to je stav nas ugostitelja i privrednika: zašto postoje neke grane privrede, djelatnosti koje se ne smiju spomenuti? To su kladionice za koje smo svi mi svjesni da su najveći klasteri! Ni u jednoj objavi, ni u jednoj restriktivnoj mjeri nije se kladikonica spomenula. To su (kladionice) ponavljam, odgovorno najveći klasteri i zatvaranjem kladionica ili restriktivnim mjerama prema njima će se smanjiti broj zaraženih”, dodaje.

Zatvarenjem kladionica će konačno početi opadati broj novozaraženih, tvrde u zeničkoj Sekciji ugostitelja i napominju da su oštećeni bili i prošle, prve pandemijske godine kada su bili zatvoreni na dva mjeseca, a benzinske pumpe su bile preuzele njihov posao – izdavanja i do 1.000 kafa dnevno. U Sekciji ugostitelja Udruženja privrednika Zenica ih je oko stotinu članova i obuhvaćeni su skoro svi ugostitelji s područja Grada Zenica. Njihovo nezadovoljstvo je od početlka pandemije koronavirusa sve veće i veće.

„Puno se priča da izađemo na proteste, puno se priča da protestvujemo, zovu nas i frizeri i predstavnici drugih djelatnosti – jednostavno bojimo se da će doći do bunta, pa će šteta biti ponovo velika, a neće se riješiti osnovni problem“, kategoričan je Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja Udruženja privrednika Zenica. (A. Huskić)