Čelični grade, sretan ti 585. rođendan

FOTO: Zenicainfo.ba (Semir H.)

Mnoge legende, priče i historijska kazivanja prožimaju se kroz knjige i historijske zapise o nastanku Zenice, prvom njenom spominjanju, prvim stanovnicima, gradnji i razvoju. Svake godine spominjemo identične datume, događaje i sramno bi bilo da ih ne zna svaki Zeničanin.

Prethodni period težak je i bolan za ovaj grad, za našu domovinu, no odvažno, hrabro i jako braneći od bilo kojeg neprijatelja, Zenica je pokazala još jednom svoju čeličnost, odvažnost i odlučnost.

Njenih građana je na hiljade u svijetu, a u njihovim srcima nalazi se mjesto za samo jedan grad, za njihovu rodnu Zenicu, za njihovu zeničku mahalu.

Zeničanke i Zeničani, budite ponosni na ovaj grad koji je pretrpio mnogo toga, ali i dalje ostao sa svojim ljudima da dostojanstveno, “čistog obraza” stoji u dolini rijeke Bosne, ponoseći se ljepotom, odvažnošću i hrabrošću.

 

Kolektiv Radio-televizije Zenica i portala Zenicainfo.ba svim Zeničankama i Zeničanima i onima koji ovaj grad čuvaju u srcu, želi uputiti čestitku povodom Dana zjenice naše domovine, Dana grada Zenice.