Zenički izviđači dio projekta “Zeleno, volim te zeleno”

Tri člana Saveza izviđača grada Zenica, Elma Muslić, Elena Trajkov i Kemal Mahmutović, sudjeluju u prvoj smjeni projekta “Zeleno, volim te zeleno”. Projekt finansiraju Europske snage solidarnosti dok je nosilac realizacije Splitski skautski zbor.

Ciljevi projekta su neformalno učenje, putovanje, upoznavanje kulturnog i historijskog naslijeđa grada Splita, a glavni cilj projekta je pošumljavanje područja stradalih u požarima.
 
Smješteni su u staroj jezgri grada Splita sa jos 12 izviđača iz BiH i Crne Gore. U protekloj sedmici naši članovi zajedno sa ostalim učesnicima projekta posadili preko 300 sadnica uglavnom autohtonog drveća na području iznad Splita.
“Imali smo priliku upoznati se sa predstavnicima hrvatskih šuma koji su održali edukaciju o pošumljavanju. Uz edukaciju o pošumljavanju kroz projekt smo se upoznali i sa radom Europskih snaga solidarnosti te o značaju volontiranja i neformalnog učenja”, kazali su.
 
U drugoj smjeni koja počinje 20.03. učešće će uzeti naši članovi Dženita Vugdalić i Karlo Kolar.

Zahvaljujemo se Splitskom skautskom zboru na ukazanom gostoprimstvu i profesionalnom pristupu realizaciji ovako velike aktivnosti.

Ovo je jedno veliko iskustvo za članove naše organizacije koje ćemo primijeniti u našim narednim aktivnostima u Zenici, na Smetovima i naravno Boračkom jezeru.