Epidemiološka situacija u ZDK ocijenjena kao kritična: Pacijenti će se upućivati u UKC Sarajevo i Opću bolnicu Tešanj

FOTO: Zenicainfo.ba

Trenutna epidemiološka situacija na prostoru ZDK, tokom današnje sjednice Kriznog štaba Ministrastva zdravstva ovog kantona, ocijenjena je kao kritična na ovom prostoru, ali je zaključeno da su dosad donenesene epidemiološke naredbe na prostoru ZDK dobre i samo treba insistirati na njihovoj primjeni.

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK razmatrajući pitanje popunjenosti COVID odjela Kantonalne bolnice Zenica, te nedostatka anesteziologa i infektologa, ali i internista, danas je utvrdio i moguća rješenja.

“U narednom periodu određen broj COVID pacijenata iz bolnice u Zenici upućivat ćemo na smještaj i liječenje u UKC Sarajevo, a jedan dio ovih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom išao bi u Opću bolnicu Tešanj”, naveo je Mirnes Bašić, vršilac dužnosti premijera ZDK.

“Mi smo suosnivači Kliničkog centra u Sarajevu i imamo pravo da tražimo određen broj kreveta i mi ćemo na tome insistirati, a imamo i usmeno obećanje da će nam omogućiti onaj broj, koji je predviđen za ZDK, a to su 22 kreveta”, pojasnio je vršilac dužnosti premijera ZDK.

“Trenutno na prostoru ovog Kantona imamo preko 950 aktivnih pacijenata COVID oboljenja, ali to je brojka sa kojom smo se znali i ranije susretati, te nam je riješti pitanje kapaciteta za bolničke slučajeve sada bio najveći prioritet”, naglasio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Na COVID odjelu Kantonalne bolnice u Zenici jutros je bilo smješteno 139 pacijenata, a sedmoro njih bilo je na podršci respiratora”, naveo je direktor bolnice u Zenici, primarijus doktor Rasim Skomorac, napominjući da je klinička slika pacijenata na ovom odjelu dosta teška. (V. J.)