Da li će doći do vanrednog povećanje penzija u BiH?

FOTO: Zenicainfo.ba

Obzirom da će redovno godišnje usklađivanje penzija, koje predviđa Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, ove godine izostati zbog posljedica pandemije, Savez udruženja penzionera Federacije BiH nastoji naći rješenje i obezbijediti bar vanredno povećanje penzija.

“Upravni odbor federalnog Zavoda PIO/MIO, Vlada Federacije i naš Savez na federalnom nivou zajedno radimo da se iznađe mogućnost za vanredno povećanje penzija, te je Vlada Federacije BiH podnijela amandman, koji bi otvorio tu mogućnost”, navodi Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

Mustafa Trakić

“Predložene Izmjene i dopune člana 80. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju naći će se i pred federalnim Parlamentom, koji to treba odobriti, a mi se nadamo i dobrim dijelom smo već i ubijeđeni da će do ovog vanrednog povećanja penzija i doći. Bilo bi isplaćeno retroaktivno od januara”, ističe Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, naglašavajući da im u ovom momentu još nije poznato, u kojem će to procentu i iznosu biti. (V. J.)