Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Odustajanje od koncesija za male hidroelektrane u ZDK veliki korak naprijed!

FOTO: Agencija Anadolija
Na osnovu Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje MHE u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao prošle godine u junu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-Dobojskog kantona (ZDK) odustalo je od postupka dodjele koncesije za malu hidroelektranu (MHE) „Očevlja 1“, na rijeci Očevlji, na području opštine Vareš što predstavlja veliki pomak i daje nadu da pojedine institucije ipak rade svoj posao na pravi način i u interesu građana, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

«Nadamo se da će se ta praksa u Federaciji  nastaviti, ali i da će se na teritoriji Republike Srpske početi poštovati i sprovoditi zahtjevi iz Deklaracije o zaštiti rijeka RS koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini prošle sedmice. Usvajanje Deklaracije predstavlja političku volju i osnov su za još veći pritisak ka nadležnima kako bi se izmjenilo zakonodavstvo u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštitile rijeke“, poručuje Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz Arhus centra u BiH pozdravljaju navedene odluke ministarstava te se nadaju da će se i ostali kantoni u FBiH ugledati na pomenute pozitivne primjere.

“U vremenu kada većina kantona nažalost ne poštuje Zaključak Parlamenta, za šta je najbolji primjer Srednjebosanski kanton (SBK) koji trenutno provodi procedure javnih rasprava za izmjene Prostornog plana 2005.-2025. kojim je planirana izgradnja 38 novih MHE, ipak imamo i svijetle primjere poštivanja odluka zakonodavnog tijela kao što je slučaj sa ZDK i HNK. Nadamo se da će i ostali kantoni u Federaciji nastaviti donositi odluke uvažavajući Zaključak zakonodavnog tijela Federacije, i time spriječiti devastaciju rijeka naše domovine”, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Arhus centra.

Još jedna od pozitivnih vijesti sa kojima je počela ova godina dolazi i iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).  Krajem januara Skupština HNK tražila je od Vlade HNK preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 na lokalitetu Bunskih kanala jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Zatražila je i preispitivanje ostalih koncesija za izgradnju MHE koje nisu realizovane u predviđenim rokovima.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine naglašavaju da je evidentno da se podigla svijest o štetnosi malih hidroelektrana po ljude i životnu sredinu te zaključuju da je ovo početak kraja ovih projekata.

«Sve nam ovo govori da su konačno i nadležne institucije prepoznale ovaj problem što znači da se uništavanje naših rijeka neće moći još dugo sprovoditi i tolerisati.  Dugogodišnja borba aktivista i aktivistkinja Koalicije za zaštitu rijeka BiH sada iz dana u dan daje konkretne rezultate. Nastavljamo se boriti do kraja, odnosno do moratorijuma na gradnju MHE na teritoriji cijele BiH», zaključila je Skenderija.