Rukometaši Čelika porazom u Tuzli oprostili se od KUP-a BiH

U utakmici za Kup BiH odigranoj u Tuzli između RK Slobode sa RK Čelikom pobijedila je uigranija i spremnija RK Sloboda rezultatom 36:28 (18:15).

RK Sloboda je spremnija, jer joj prvenstvo u Premijer ligi BiH počinje za sedam dana
RK Čelik ima mogućnost da do 28. februara, kada počinje prvenstvo u Prvoj ligi FBiH, popravi svoju formu i fizičku spremu podigne za 50 odsto

Utakmica za Kup BiH. Igrano u Sportskoj dvorani u Tuzli, bez gledalaca. Sudije: Nedim Lipa (Sarajevo) i Adnan Muhtarević (Živinice). Delegat: Alija Hasić (Tuzla). Rezutat: 36:28 (18:15). Isključenja: RK Sloboda 6 minuta, a RK Čelik 12 minuta. Sedmerci: za Slobodu 8 (4), a za Čelik 3 (2).

Pobjeda RK Slobode u Kupu BiH je neosporno zaslužena, ali ćemo ovaj izvještaj započeti jednom, pomalo neuobičajenom opaskom koja svakome ko je u živom prijenosu pratio ovu vrlo dobru utakmicu pada u oči: da je Čelik imao 12, a Sloboda 6 minuta isključenja. To bi trebalo da znači da je RK Čelik, po toj statistici, bio duplo grublji tim, što baš i nije istina. Drugo, za Slobodu je dosuđeno 8, a za RK Čelik 3 sedmerca. Bez komentara.
RK Sloboda i RK Čelik imaju odlične prijateljske odnose

Da ovim konstatacijama pridodamo i činjenicu da RK Sloboda i RK Čelik imaju odlične i prijateljske odnose. Aktuelni trener RK Slobode Davor Kadić je 7 godina proveo kao kapiten RK Čelika. Kadića i predsjednika Čelika Paneta Škrbića veže neraskidivo prijateljstvo pa je, u znak tog prijateljstva, pred početak utakmice Kadić uručio Škrbiću dres RK Slobode.

Sve u svemu, RK Sloboda je ušla u utakmicu potpuno spremna, prikazala je u ovoj utakmici premijerligaški kvalitet i bila uigranija ekipa, jer joj prvenstvo počinje za sedam dana. Prvenstvo Prve lige FBiH počinje 28. februara tako da RK Čelik ima vremena da podigne svoju formu i fizičku spremu sa sadašnjih 50 na 100 posto.
Dobra utakmica u kojoj je RK Čelik bio solidan partner domaćinu

Sve u svemu, bila je to dobra utakmica u kojoj je Čelik u prvom poluvremenu, dok je igrala prva postava, bio solidan partner domaćinu, čak i poveo rezultatom 4:2.

Do kraja poluvremena bilo je to gol za gol, najčešće vođstvo Slobode, da bi poluvrijeme završilo rezultatom 18:15 za Slobodu.
U drugom poluvremenu Sloboda je dodala gas i utakmica je završena rezultatom 36:28.

Ova utakmica je nekim iskusnijim igračima Čelika još jednom pokazala da bez žestokog treniranja, fizičke spremnosti i uigravanja tima nema ni boljih rezutata.

“Sloboda je prošlogodišnji pobjednik Kupa BiH i bila je favorit u ovoj takmici. Naš cilj je bio da pružimo maksimum i, ako se ukaže prilika, da je iskoristimo. Posebne zadatke sam dao odbrani, koja je ovoga puta dobro funkcionisala. Igrao se dobar rukomet, sa puno trčanja. Vidjela se velika razlika u formi Slobode jer kod njih prvenstvo započinje za sedam dana, a nama počinje tek od 28. februara. Najveća važnost ove utakmice za nas je upravo samo odigravanje utakmice u sklopu priprema za nastavak prvenstvene sezone. Pružili smo jak otpor Slobodi, a dao sam šansu svim raspoloživim igačima. Naših 14 tehničkih grešaka i 20 promašenih šuteva nam daje jasnu dijagnozu i smjernice šta dalje da radimo. Pred nama su karantinske pripreme u SRC Ajdinovići i još jedna prijateljska utakmica, pa ćemo prvo kolo sa RK Donji Vakuf u Zenici dočekati u potpunosti fizički spremni i uigrani”, – kaže Rizvanović.
Odlična igra Danijela Jurića

Kako je već istakao trener RK Čelika Seldin Rizvanović, odbrana Čelika je bila bolji dio tima, a odbranom je komandovao odlični Danijel Jurić, koje je napustio igru u 47. minuti zbog trećeg žutog kartona i isključen je iz igre do kraja utakmice. Sigurno je da bi njegov učinak bio još veći da se to nije dogodilo. Na utakmicu je došao svojim autom nakon završene smjene na poslu, a ipak je zasjenio rukometne profesionalce RK Slobode. Šteta je što se ovaj vrsni rukometaš ne odluči da i u napadu bude ofanzivniji i da zabija golove, što svakako može.

Od ostalih igrača Čelika 6 golova je postigao Slaven Šijaković, Samir Korjenić 5, a Edin Gušić 4. Dobar učinak je imao i Jasmin Omerović sa 3 od 4 postignuta gola.

Kod golmana Čelika Haris Muhić je u prvom poluvremenu imao 8 odbrana, a u dugom poluvremenu Dženan Hodžić i Adi Delalić su imali po 3 odbrane.

Kod Slobode golgeter tima i utakmice je bio Emir Suhonjić sa 9 postignutih golova. Renato Čajić je postigao 6 a Adnan Tufekčić 5 golova. Reprezentativac Edin Klis je postigao svega 2 gola.

18.februara ekspedicija Čelika od 20 igača se sa pripremama seli u Sportski centar Ajdinovići, gdje će odigrati posljednju prijateljsku utakmicu.