ZENICA: Održan Treći međunarodni festival domaćih rakija “Zlatni čokanj”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ danas je u Zenici održan 3. međunarodni festival domaćih rakija „Zlatni čokanj“.

I pored pandemije korona virusa odziv učesnika nije bio nikada veći. „Prošle godine smo imali 180 uzoraka, a ove 300. Prošle godine smo imali 65 članova koji su poslali uzorke, ove godine 122. Tako mogu reći da smo pobijedili ove godine, pobijedili smo korona virus i sami sebe.

Podijeljeno je 70-ak zlatnih, oko 150 srebrenih i 60 bronzanih medalja“, kaže Boško Jeftić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“. Najveći broj nagrada otišao je u Tuzlu i Travnik.

„Osvojio sam 4 zlatne medalje, 3 za Vilijamovku i jednu za jabuku. To je ono što sam prošle godine proizvodio. Festival ovog tipa nešto je predivno i žao mi je što toga nema više u BiH. Cijeli region oko nas je puno više pažnje posvetio svemu ovome i na kraju krajeva od rakije, koja je i bosanski brend i dio tradicije, trebalo bi mnogo više učiniti da se u našoj zemlji posveti više pažnje“, kaže Mirza Mujezinović iz Tuzle.

Sličnog mišljenja je i Slaven Ćović iz Travnika, koji je na festivalu „Zlatni čokanj“ osvojio 12 medalja.

„Ukupno sam osvojio 2 zlatne i 4 srebrene, te 4 bronzane za likere, kao i jednu srebrenu i bronzanu za rakije od kruške i šljive. Na početku je sve počelo kao hobi, a na kraju je sve prešlo u veći posao i evo već 5-ta godina prođe kako se bavim ovim poslom“, kaže Slaven Ćović.

Na Trećem festivalu domaćih rakija „Zlatni čokanj“ predstavio se rekordan broj proizvođača rakija i likera sa područja BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Organizatori su iskoristili ovu priliku da se zahvale svima koji su izdvojili svoje vrijeme i podržali ovaj festival, uz nadu da će naredne godine broj učesnika biti još veći. (R.Š.)