U generalni štrajk stupili rudari iz Zenice i Breze

Štrajk zaposlenih u Rudniku Zenica i Breza otpočeo je jutros u 7 sati, kao posljedica kašnjenja u isplati toplog obroka čiji je termin peti u mjesecu.

U ova dva zavisna društva više od mjesec dana blokirani su računi od strane Porezne uprave zbog duga čiji iznos prelazi četiri miliona maraka i samo je dio znatno većih dugovanja prema ovoj instituciji.

Zeničkim i brezanskim rudarima pridružili su se i zaposleni iz pet drugih rudnika iz sastava Koncerna, organizujući štrajk upozorenja.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Zenica, Izudin Spahijaj jutros je potvrdio da se nastavlja i štrajk glađu članova Sindikalnog odbora koji borave u prostoru Doma rudara.

Osim kašnjenja isplate toplog obroka, u Upravi zeničkog rudnika ranije su podsjetili da im je, zbog blokiranog računa, onemogućena nabavka repromaterijala i rezervnih dijelova.

Ukoliko se tokom vikenda ne pronađe adekvatno rješenje za Rudnik Zenica i Breza, po pitanju deblokade računa, federalni granski sindikata najavljuje protestni skup za ponedjeljak, 15. februara ispred sjedišta federalne vlade u Sarajevu. (Š. B.)