Prvi “Zenica Meet Up” zakazan za 23. februar

„Meet Up“ – dobro poznati projekat i-platforme od ovog mjeseca seli se i u Zenicu, kao rezultat uspješne saradnje zeničke Gradske uprave i naše organizacije.

Naime, 23. februara ove godine, zahvaljujući naporima Gradske uprave Zenica, na čijem čelu se nalazi zenički gradonačelnik, gospodin Fuad Kasumović, i predstavnicima i-platforme organizira se prvi „Zenica Meet Up“ na kojem će se okupiti brojni Zeničani nastanjeni na svim stranama svijeta.

Građani koji vode porijeklo iz ovog grada, kao i brojni drugi Bosanci i Hercegovci, zadržali su snažne veze sa domovinom i svojim rodnim gradom. Stoga će ovo biti idealna prilika da se učesnici „Meet Up“ – a podsjete, ili upoznaju sa trenutnom socijalno – političkom situacijom u ovom gradu, istaknu svoje prijedloge za poboljšanje svakodnevnice svojih sugrađana, na određenim poljima, razmisle o potencijalnim investicijama, i uopće susretnu sa građanima ovog bosanskohercegovačkog grada koje, moguće, nisu godinama vidjeli.

Napomenimo i to da Grad Zenica već duži niz godina, zahvaljujući razvijenom Odjelu za dijasporu, posjeduje e – registar koji služi kao svojevrsna poveznica Zeničana i Zeničanki nastanjenih u inostranstvu, sa svojim gradom. Zahvaljujući navedenoj platformi, zeničkim iseljenicima, između ostalog, olakšan je pristup određenim dokumentima koji su od prijekog značaja.

Dosadašnji slični susreti

i – platforma do sada je uspješno organizirala brojne slične aktivnosti, a neke od njih su „Kladanj Meet Up“ i „Živinice Meet Up“. Navedene Općine, baš kao i Zenica, njeguju prijateljske odnose sa svojom dijasporom, te su, zahvaljujući ovom projektu, već do sada načinjeni određeni pomaci u tim sredinama, a o čemu smo redovno izvještavali našu javnost. Slične projektne aktivnosti uskoro ćemo organizirati i sa još dva grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Poučeni pozitivnim iskustvima pozivamo i zeničku dijasporu, željne progresa svog grada, da rezervišu 23. februar, odazovu se virtuelnom sastanku koji će se upriličiti putem Zoom platforme i provedu s nama određeno vrijeme.

Za sva pitanja budite slobodni kontaktirati predstavnicu Gradske uprave, gospođu Mašu Škrbić putem e-maila masa.skrbic@zenica.ba, te predstavnika i-platforme, gospodina Aldina Vrškića – aldin.vrskic@idijaspora.ch.

Vidimo se u 19:00h.