Omladinski hor Zenica ove godine slavi svoj 30. rođendan

FOTO: zenicainfo.ba

Omladinski hor Zenica ove godine slavi svoj 30. rođendan.

Restriktivne mjere zbog pandemije koronavirusa otežavaju im rad. Uprkos tome realizovat će svoje umjetničke zamisli i obradovati zeničku publiku.

“Sa horom od pedesetak članova nije jednostavno raditi probe u vrijeme zaraze, ipak, uz poštivanje svih propisanih mjera, uspjevamo u tome i uobličavamo naš jubilarni rođendanski koncert”, kaže rukovodilac Omladinskog hora, Milenko Karović.

Zvat će se „My way“ i uz aktuelni sastav hora okupit će i 40 njegovih bivših pjevača.

“Imat ćemo i i pjevanje mama i djece. Naslovnu melodiju koncerta pjevat će Saša Domuz koji ju je prvi pjevao u ratnim godinama. Gošća iz Sarajeva, Emina Karović izvest će „Gubec bega“ i „Janino ludilo“. Od „starih“ solista tu će biti Sandra Ubiparip, a još pregovaramo sa Dženanom Mustafić koja sada živi u Beču“, precizira Milenko Karović.

“Od prvobitnih 60, repertoar smo”, kaže Karović, “teška srca sveli na 20 odabranih kompozicija. Još uvijek nije riješena dilema gdje će i kada održati ovaj koncert, u Gradskoj Areni ili u pozorištu. Bojim se da će pozorište biti malo za taj koncert i zato razmatramo mogućnost nastupa u Areni, ako se sponzori odazovu da omogućimo hiljadu stolica u parteru, ako ne u igri su dva koncerta za redom u BNP. Termin je kraj proljeća i početak jeseni, što sve zavisi od panedmije“, napominje Karović.

Treća mogućnost je koncert na otvorenom. Omladinski hor pred publikom će biti i 19. marta u BNP-u u scenskom programu „Zjenica oka mog“ kojeg organizuje Zeničanin sa zagrebačkom adresom Tomislav Kašljević, a u kojem će nastupiti i stari zenički rock bendovi: “Nemoguće vruće“, “Taxi bend“, „Gong“, Džadžo i Hisam Jusufović.

Omladinski hor dobio je i poziv za gostavanje na međunarodnom festivalu horova koji će se u junu održati u Ohradu u Makedoniji. U kalendaru aktivnosti za ovu godinu, Omladinski hor trenutno ima još tradicionalni Novogodišnji koncert. (D. T.)