POČELO JE: U Njemačkoj presretnut konvoj sa psima iz BiH, u Sarajevu optužnica za “poslovanje” sa psima, Zenica još na “čekanju”

Njemačka policija je zaustavila vozilo sa šesnaest pasa iz BIH na “proputovanju” iz BIH, bez važeće dokumentacije i u veoma lošem stanju. Istovremeno, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Naide Kaltak zbog krivičnog djela porezna utaja.

“Optužena se tereti da je od januara 2015. do decembra 2017. godine izbjegla plaćanje poreza i to u 2015. godini u iznosu od 10.773,30 KM, u 2016. godini u iznosu od 14.958,80 KM, te u 2017. godini u iznosu od 16.796,99 KM”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Oni dodaju da je putem Paypala na njen transakcijski račun uplaćen novac u iznosu većem od 390 hiljada maraka iz inostranstva namijenjen za čuvanje i zbrinjavanje napuštenih životinja za koji nije podnijela godišnju prijavu poreza na dohodak i tako izbjegla plaćanje poreza na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti.

Dio je to aktivnosti pokrenutih pisanjem o ilegalnim azilima i kriminalnoj mreži koja funkcionira pod krinkom zaštite navodno ugroženih životinja. Dok se javnosti plasiraju lažne informacije o ugroženosti, prikupljaju se sredstva uglavnom preko paypal i westeruniona, misleći da nadležni ne prate i te transakcije.

Ranije je objavljeno da na području nekoliko zeničkih naselja postoji najmanje šest ilegalnih azila sa više od 2.000 pasa. Dok se ti psi drže bez adekvatne veterinarske zaštite, u inostranstvu se prikupljaju sredstva. Istovremeno, najbolji “primjerci” se putem društvenih mreža prodaju i po 2.000 eura, a “papiri” se sređuju preko kriminalnih organizacija iz istočnih dijelova EU.

U posjedu smo, te ćemo uskoro objaviti video zapise koji dokumentuju postojanje nelegalnih azila. Zanimljivo je da je veterinarska inspekcija promtno i bez materijalnih dokaza reagirala na ranije objave na društvenim mrežama, dok nema nikakve reakcije nadležnih na dostavljene fizičke adrese, imena i podatke o ilegalnim azilima i švercu životinjama. Jedini logički zaključak je da postoji sprega između nadležnih i organizatora kriminala.

Njihova (vet.inspektora) reakcija i zatvaranje nelegalnih azila biće prvi konkretan dokaz da nisu “dio tala”. U protivnom, policijskim agencijama koje su ipak počele djelovati (SIPA i sl.) je to dokaz ko je cijelo vrijeme štitio kriminal.

Zaštitnici životinja iz Zenice

 

ZVORI:
ORIGINALNI POST IZ NJEMAČKE NA  https://www.facebook.com/405172523386168/posts/870933590143390/
PREVEDENO NA BOSANSKI https://www.organizacija-zastitari.info/2021/02/02/njemacka-policija-zaustavila-transport-16-pasa-iz-bih-zdravstveno-stanje-im-je-horor/
ORIGINALNI POST IZ BIH https://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdjena-optuznica-protiv-sarajke-zbog-utaje-poreza-kod-zbrinjavanja-napustenih-zivotinja/210203152