Gradska biblioteka u Zenici dobija nove prostorije?

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj biblioteci djeluje i radi centralno odjeljenje sa čitaonicom i američkim kutkom, tri mješovita odjeljenja i jedno dječije. Na četiri lokacije ovo stručno i obrazovano, a prije svega ljubazno osoblje svojim korisnicima nudi mnogo kvalitetnog sadržaja, a uskoro bi mogli dobiti još jedan prostor u strogom centru grada koji će biti na usluzi najmlađim sugrađanima.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kada je usvojen i pohvaljen rad ove ustanove direktor Gradske biblioteke uputio je inicijativu svim gradskim vijećnicima i gradonačelniku da razmotre njegov zahtjev da im odobre na korištenje prostor od oko 200 kvadrtanih metara u centru grada za potrebe dječijeg odjeljenja.

“Rekao sam 200 kvadrata jer je to u mojoj glavi neki minimum prostora gdje djeca mogu, osim podizanja knjiga da provedu ugodno i sadržajno vrijeme u biblioteci. Mi imamo izuzetno stručan kadar pa bismo to iskoristili na najbolji način jer bi kroz različite projekte koje bi osmislili naši zaposlenici najmlađe privukli da što više vremena provode u našoj ustanovi”, kaže Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke.

Haris Abdagić

Ideja za jednim ovakvim prostorom postoji već dugo jer godinama je ustanova kroz različite i uspješne projekte kontinuirano radila na povećanju broja svojih korisnika sa posebnim akcentom na naše najmlađe.

“Najvažniji projekt koji smo na tu temu uradili jeste učlanjivanje svih prvačića u Zenici i to smo uradili uz podršku privrednika a svakodnevno populariziramo knjige i ukazujemo na važnost čitanja, a sve u cilju da privučemo u biblioteku što više djece. Kao što znate, Gradska biblioteka u Zenici je najjači izdavač među bibliotekama regiona, a prošle godine smo pokrenuli jednu interesantnu ediciju, a riječ je o ediciji lektira za najmlađe kako bismo na taj način riješili vječiti deficit školskih lektira i evo, sada kada otvorimo novo dječije odjeljenje i u njemu budemo proizvodili te lijepe naslove knjiga bit će to idealno”, sa osmijehom nam priča direktor biblioteke.

U Gradskoj upravi nisu gubili vrijeme i već su ponudili adekvatan prostor na korištenje Gradskoj biblioteci koji će nakon preuređenja otvoriti svoja vrata za naše najmlađe sugrađane. (B. D.)