U Zenici „Sedmica međureligijskog dijaloga“

U Zenici će se u narednim danima održati „Sedmica međureligijskog dijaloga“, a organizator ove manifestacije je Odbor za Međureligijsku saradnju Zenica.

“Sedmica međureligijskog dijaloga“ ima za cilj promovisanje mira, tolerancije i dijaloga među različitim religijskim i etničkim zajednicama i obiluje nizom različitih sadržaja.

“U šest dana trajanja manifestacije bit će organizovano niz aktivnosti, među kojima su druženja i tribine za mlade, susreti vjerskih službenika Zenice, a planirano je i prikazivanje dokumentarnih filmova”, kazao nam je Kenan Hodžić sekretar Međureligijskog vijeća Zenica.

“Vlč. Vlatko Rosić, predstavnik Katoličke crkve u Zenici se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na vrijednoj donaciji računarske opreme za realizaciju online aktivnosti „Sedmice međureligijskog dijaloga“ te poručio da su ovi predstojeći dani prilika da se i dalje susrećemo i družimo.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica napomenuo je kako je ključ razumijevanja suživota, tolerancije, poštovanja, uvažavanja i međureligijskog dijaloga u BiH izuzetno važan,a da ova sedmica ima za cilj promoviranje Zenice kao grada u kome su aktivne sve tri svjetske religije – judaizam, kršćanstvo i islam, odnosno islamska i jevrejska zajednica te pravoslavna i katolička crkva .

Programi „Sedmice međureligijskog dijaloga“ će biti organizovani u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama. (E. S.)