“Teta Nina vam čita”: YouTube priče koje dostižu i preko 100.000 pregleda

Ogromna udaljenost među članovima najuže porodice, tehnologija i aktuelna pandemija razlog su da je u Zenici prije pola godine započet odličan projekat za najmlađe. Sugrađanka Nina Kolar, inače radijska spikerica i pjevačica pokrenula je svoj YouTube kanal: “Teta Nina vam čita”. Više od stotinu pratilaca može uživati u pričama i bajkama uz koje su odrastali njihovi roditelji, pa čak i roditelji njihovih roditelja.

Sve ja započelo iz jedne intimne želje i potrebe da se Nina približi svojoj unučici koja živi hiljadama kilometara daleko, u Dubaiju.

“Ja sam htjela da moja unučica, bez obzira na sve te kolimetre ima baku koja će joj pročitati priču i onda smo mi tako počeli da snimamo. Međutim, kako je to sve ispalo baš dobro, nije da se hvalim, ali baš je bilo kvalitetno i interesantno, moj mlađi sin Sergej, tinejdžer, je rekao: ‘Zašto, mama, ne bismo i ostaloj djeci, osim Eme, omogućili da slušaju tvoje divne priče??’ I tako je sve krenulo..“, priča nam, mlađahna baka Nina.

Repertoar na 25 postavljenih videa na YouTube je recimo klasični – riječ je o pričama uz koje smo odrastali mi i mnoge generacije prije nas.

“Inače radim, nastojim da radim ono što volim, pa tako i ovo. Jer kada radite nešto što vam je u srcu i duši onda se dajete cijelim bićem. Moram reći da nisam pobornik ovih novih, modernih pričica, pa iako su mi neki od pratilaca tražili, nisam mogla da snimam nove priče“, iskrena je teta (baka) Nina.

Nina Kolar

Dugogodišnje pjevačko i spikersko iskustvo Nine Kolar učinilo je da je njen glas dok čita priče i bajke upravo magičan. Zato ne čudi da je za samo nekoliko mjeseci ostvarila oko 115.000 pregleda. Roditelji su oduševljeni i oni su publika, a od najmlađih je, kaže slušaju i bebe.

Zanimljiva je činjenica da se Ninine priče montiraju diljem svijeta. Tehnička podrška joj je kolega Aleksandar Kolar, video montažer koji je sada moreplovac. Tehnologija čini čuda i iako smo svjesni da Nina ovo radi iz čiste ljubavi, pitamo je ipak o zaradi, jer je vrlo brzo dostigla po YouTube analitici pragove potrebne za novčanu korist, koje je za sada bukvalno najminimalnija. Priča nam kako je Emin tata, Ninin i Aleksanrdov najstariji sin Nikola, inače nastavnik muzičkog u Dubaiju se šalio da je ponekad znala zaraditi čak 60 centi po pročitanoj priči.

“Nema tu zarade, ali probat ćemo kroz neke projekte, polako, nigdje se ne žurim. Važno je da ja zaista uživam u ovome što radim i priznajem vam: i meni to pomaže, koliko i moje čitanje priča djeci, u vrijeme ove pandemije“, dodaje Nina Kolar.

Dakle ukoliko ste se zaželjeli na trenutak vratiti u djetinjstvo, a posebno ukoliko imate mališane u kući ukucajte samo na kanalu You Tube “Teta Nina”, odaberite priču i uživajte. Sigurni smo, nećete požaliti!

Nina dodaje da su joj u planu vrlo brzo i čitanje školskih lektira, ali otom – potom. (Alma Huskić)