Zakon o zaštiti okoliša: Kazne za prekomjerno zagađenje sada iznose 200.000 KM

Delegati Doma naroda FBiH na jučerašnjoj sjednici izglasali su Zakon o zaštiti okoliša, kojim se, između ostalog, pooštravaju kazne za prekršioce.

“Prije svega jako je dobro što je konačno usvojen ovaj Zakon, koji smo dugo čekali, jer je u proceduri bio četiri-pet godina i prošao dvije javne rasprave, a osim toga donosi i nekoliko bitnih stvari”, naglašava Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora UG Eko forum Zenica.

“Pozitivno je što su prvi put usvojeni amandmani, koje je predlagalo civilno društvo, odnosno bh. eko organizacije, čime su amandmani postali sastavni dio ovog Zakona i učinili ga kvalitetnijim, jer su pooštrene kazne za prekršioce, pa npr. za prekomjerno zagađenje sada iznose i 200.000 maraka, što je u poređenju sa dosadašnjih 15.000 ogromna razlika”, ističu u Eko forumu Zenice.

Novim Zakonom o zaštiti okoliša uvedena je i obaveza da se prilikom izdavanja okolinskih dozvola u njenom tekstu obavezno navedu rokovi za realizaciju projekata, a istovremeno je i smanjen broj okolinskih dozvola, što znači da će nadležna ministarstva i inspekcije moći efikasnije da prate velike zagađivače, umjesto da rasipaju energiju na stotine malih operatera, koji nemaju toliki uticaj na okoliš koliko imaju veliki.

“Uz ovo uvedena je i obaveza najboljih raspoloživih tehnika, odnosno obaveza primjene dokumenata Evropske unije, koje naša država nema, što su zagađivači dosad koristili kao izgovor i nisu ih primjenjivali”, napominje Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora zeničkog Eko foruma, ističući još jednom da je novi federalni Zakon o zaštiti okoliša dobar, ali ostaje da se vidi u kojoj će se mjeri i primjenjivati. (V. J.)