Na GV razmatran nacrt Plana upravljanja otpadom, projekt “Plava voda”, te izvještaji o radu javnih ustanova i preduzeća

FOTO: Zenicainfo.ba

Peta sjednica Vijeća Grada Zenica održana je danas na kojoj je, između ostalog, razmatran nacrt Plana upravljanja otpadom Grada Zenica za period 2019-2028. godine, informacija o projektu „Plava voda“, te izvještaji o radu i poslovanju javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica. Vijećnička pitanja uglavnom su se odnosila na infrastrukturnu problematiku u urbanim i ruralnim područjima Zenice. 

Nacrt Plana upravljanja otpadom Grada Zenica za period 2019-2028. godine usvojen je, a predhodila mu je diskusija o kvaliteti prezentiranog materijala i samim predloženim mjerama. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je da je neophodno i edukacijama podići ekološku svijest građana Zenice što će, svakako, doprinijeti uspješnijoj provodivosti plana.

“Jedan od eko projekata je „Svako domaćinstvo ima kantu“ koji bi trebao značajno poboljšati trenutno stanje“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Informacija o projektu „Plava voda“ prihvaćena je ali je izazvala žustru diskusiju. Razlog nenapretka i krajnje nerealizacije ovog dugogodišnjeg projekta je nedostavljanje potrebne dokumentacije od starne Vlade ZDK.

„Kreditna sredstva vraćaju Zeničani kroz plaćanje utroška vode. Grad Zenica je do sada uložio oko 10 miliona za taj projekt. Potrebno je samo da Vlada ZDK dostavi jedan dokument Federaciji BiH, ali na taj potez čeka se preko pet godina. Ideja i projekt „Plava voda“ aktuelan je još od 70-tih godina prošloga vijeka“, napomenuo je za RTV Zenica gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović sugerisao je i predložio da se na sve načine zaštite sva direktna i indirekta ulaganja u ovaj projekt  što je jednoglasno prihvaćeno.

Vijećnik Šerif Patković predložio je da se održi sastanak sa Vladom ZDK i na taj način dođe do rješenja što je, također, jednoglasno prihvaćeno.

Tokom prvog dijela sjednice jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu zeničkih javnih ustanova „Gradska biblioteka“, „Muzej grada Zenica“ i „Bosansko narodno pozorište“. (Z. R.)