Industrijska proizvodnja u FBiH u decembru veća za 1,2 odsto nego u novembru

FOTO: akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u decembru prošle godine veća je za 1,2 odsto u odnosu na novembar iste godine.

U decembru prošle godine, u odnosu na isti mjesec prethodne, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 2,7 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u decembru lani veća je za 5,8 odsto u odnosu na novembar iste godine, kapitalnih proizvoda veća za 3,5 odsto, energije veća za 2,2 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 4,5 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 3,4 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 15,3 odsto, intermedijarnih proizvoda veća za 14,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 0,1 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 6,8 odsto, a energije manja za 6,7 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u decembru, u odnosu na novembar prošle godine veća je za dva odsto u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom, u prerađivačkoj industriji veća je za 1,4 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena ostala na istom nivou.

Industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u decembru prošle u odnosu na isti mjesec prethodne godine veća je u prerađivačkoj industriji za 6,4 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 10,3 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom manja za 4,5 odsto.

 

akta.ba