U Zenici održan mirni skup podrške generalu Sakibu Mahmuljinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Na platou Trga Alije Izetbegovića, spomen-obilježju Kameni spavač, danas je održan mirni skup podrške generalu Sakibu Mahmuljinu.

Organizatori skupa bili su temeljne boračke organizacije Zenice i ZDK, a okupljenim građanima, kojih je bilo nekoliko stotina, obratili su se pukovnik Haris Čatić, jedan od ratnih komandanata Zavidovićkih brigada i  Alija Redžić, predsjednik organizacije Dobitnika najvećih ratnih priznanja.

“Skupom se izrazilo nezadovoljstvo prvostepenom presudom Suda BiH Sakibu Mahmuljinu, nekadašenjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH i osudom od 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Vozuće i Zavidovića. Ovom presudom izjednačavaju se naši borci, Armija RBiH sa agresorima. Dajemo podršku Sudu BiH i pravosudnim institucijama, ali očekujemo pravedne presude. Protivimo se presudama koje izjednačavaju dželate i žrtve”, poručeno je danas na skupu.

“Želim da izrazim svoje nezadovoljstvo i revolt koji ja lično osjećam uz spoznaju da dijelim svoje mišljenje sa preko 30.000 pripadnika 3. Korpusa Armije RBiH i svim pripadnicima Armije RBiH. Častan i čestit čovjek kakav je bio general Sakib Mahmuljin ne može izvršiti, niti narediti, niti prikriti bilo kakav zločin. Ovom presudom omalovažene su i sudije i Međunarodni sud u Hagu“, rekao je, između ostalog, na današnjem mirnom skupu podrške generalu Mahmuljinu, pukovnik Haris Čatić, jedan od ratnih komandanata Zavidovićkih brigada.

Među okupljenim građanima danas je bilo i dosta predstavnika javnog i političkog života BiH. (Z. R.)