Građani FBiH u kladionicama lani ostavili 1,3 milijarde KM

FOTO: vijesti.ba

U godini koju su obilježili pandemija koronavirusa, mjere zabrane kretanja, rada i okupljanja, građani Federacije BIH na klađenje su potrošili više od milijardu i 300 miliona KM, podaci su Porezne uprave Federacije BiH.

Dnevni avaz piše kako je Federacija BiH u kladionicama potrošila iznos koji BiH, istovremeno, traži od MMF-a kako bi se pokušala izboriti s ekonomskim posljedicama pandemije.

”Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, u 2020. priređivači igara na sreću klađenjem su ostvarili ukupan promet po osnovu uplata u iznosu od 1.359.355.454 KM.

Ukupni ostvareni promet u 2020. priređivača igara na sreću klađenjem je za 394.687.851 KM ili 22,50 posto manji u odnosu na ostvareni promet u 2019.”, navodi se iz federalne Porezne uprave.

Psihologinja Jasmina Dizdarević kaže kako su i bogati i siromašni uvijek davali basnoslovne novce na nešto što im pričinjava zadovoljstvo.

Navodi kako, osim zbog strasti i želje za uzbuđenjem, činjenica da novac dovoljan za kilogram kruha ili mesa ljudi tijekom dana potroše u kladionici svjedoči i o njihovoj očajničkoj želji da preko noći dobiju bolji život.

”Kao psiholog vam mogu reći da nikada većeg nezadovoljstva nije bilo na svakom polju. Nikada nesretnijih, usamljenijih i depresivnijih ljudi, s tihim plačem bez suza, koji najviše boli. Nemate nikoga da vam ujutro ulije povjerenje. Kad izađete iz kuće, nemate dinara, nemate s kim da porazgovarate, bojite se korone, nezaposlenosti, politike, nemogućnosti putovanja, mogla bih da redam unedogled”, rekla je Dizdarević.