Boračka udruženja grada Zenice: “Danas smo osjetili da su svi poginuli i živi prodati i da nemamo više državu”

FOTO: Zenicainfo.ba

Boračka udruženja grada Zenice oglasila su se nakon presude Suda BiH kojom je general Sakib Mahmuljih osuđen na 10 godina zatvora.

U prvoj reakciji predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Nihada Huseinagić, istakla je da su sa velikim iznenađenjem svi primili ovu vijest.

„Mahmuljin i ja smo dosta vremena proveli zajedno, jer je on posebno bio osjetljiv na kategoriju porodica šehida i poginulih boraca. Dosta smo sati u zadnjih deset godina proveli u razgovoru o svemu. Meni je ovo nevjerovatno iz razloga nereagovanja društva i države BiH naspram onoga što se ovom čovjeku desilo. Naša zemlja je imala jaku i tešku agresiju sa dvije strane i mi smo narod koji se samo branio. Danas sam osjetila da su svi poginuli prodati, živi prodati, da nemamo više državu i prestalo je tih osjećaja odbrane bošnjaštva“, kaže Huseingaić.

„Mi smo svjedoci da se od 1995. godine nastavlja propagandni rat prema svemu onome što je bosansko. Na prosotoru gdje je bila Armija tamo su ostale crkve, tamo su ostala groblja, tamo je ostalo ono što je drugo i drugačije i to su naše vrijednosti. Mi to slabo reklamiramo i mi to moramo stalno isticati. Oni sa druge strane koji nisu sve ovo sačuvali sada žele izjednačiti krivicu, a naša indoletnost i naša pospanost dovodi do ovoga što sad imamo“, kaže Amir Ismić iz Udruženja “Baton”.

Huseingaić je dodala da je Mahmuljin nepravedno osuđen i da nije zaslužio ovo što mu se dešava. (N. Glibo)