ZEDA provodi uptinik za privrednike izrađen u okviru projekta „Istraživanje upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija u malim i srednjim preduzećima u BiH”

FOTO: Zenicainfo.ba

Zenička razvojna agencija ZEDA do kraja ove sedmice provodi upitnik za privrednike izrađen u okviru projekta „Istraživanje upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“.

“Projekat podržava Japanska agencija za međunarodnu saradnju, koja na osnovu izrađenih preporuka, namjerava pružiti konkretnu podršku malim i srednjim preduzećima u BiH u smislu digitalizacije i generalno upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija, a cilj upitnika je istražiti upotrebu ovih tehnologija u pomenutim preduzećima u našoj državi”, navodi Velida Abazović, analitičar u Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA.

Velida Abazović

Naime, tokom epidemije COVID-a 19, veliki broj preduzeća koji nije mogao odgovoriti zahtjevima socijalnog udaljavanja, bilo je primorano da zaustave svoje poslovanje, pretrpivši tako veliko štetu i oni i njihovi radnici. Uz mjere zaključavanja povećala se i potražnja za e-poslovanjem, internetskom promocijom, prodajom i kućnom dostavom i zbog svega je podrška sektoru malih i srednjih preduzeća kroz ovakav vid projekta ključna za održavanje privrede u životu i posebno važna za mala i srednja preduzeća kako bi svoje poslovanje održali profitabilnijim, održivim i otpornijim na slične krize u budućnosti.

“Prepoznavši priliku za naše poduzetnike, poslali smo im ove upitnike kako bismo prikupili tražene podatke, koji će istovremeno koristiti i u okviru našeg poslovanja, budući da planiramo dosta aktivnosti upravo u segmentu digitalizacije, kao što je uvođenje ERP sistema u poslovanju Agencije ZEDA, modernizacija naše web starnice, a bit će organizovane i različite edukacije o temi digitalizacije, dok je predviđena i uspostava platforme za online edukacije za mala i srednja preduzeća u Zenici”, pojašnjava Velida Abazović, analitičar u Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA. (V. J.)