KONTINUITET FUNKCIJE: Hoće li Omer Škaljo biti četvrti optuženi direktor ZZO ZDK?

Biće da aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Omer Škaljo nije naučio lekciju na primjeru svojih prethodnika.

Senaid Begić, koji je tu funkciju obavljao od 2012. do 2016. godine, već je prvostepeno (nepravomoćno) osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog zloupotrebe položaja. Suđenje isto tako bivšim direktorima Dževadu Hamziću i Mirzeti Subašić je u toku. Subašićeva je optužena zbog zapošljavanje jedne osobe tokom tri godine dok je Hamzić optužen za zapošljavanje jedne osobe na period od dva mjeseca!

Upoređujući optužne stavke prethodnika, Omer Škaljo je odavno ne samo ispunio nego i premašio tu “kvotu”. Prema izvorima Žurnala, iako zvanične istrage nema, evidentiraju se svi njegovi “grijesi”, no ne treba zanemariti političke kalkulacije koje često određuju termin eventualnog procesuiranja.

Žurnal je pisao kako je Škaljo na ovu poziciju imenovan 2019. godine kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je već dvije godine bio penzionisan, a otpremninu je uzeo kao federalni zastupnik.

Zastupnik je u Skupštini ZDK i njegov glas za imenovanje kolacione SDA-ASDA-HDZ-SBiH vlade bio je vrijedan dodjeljene mu direktorske funkcije

Radni odnos sa Zavodom zasnovao je 25. 7. 2019. primljen je kao savjetnik za odbranu!? Nekoliko dana potom, prvog avgusta, biva imenovan direktorom, no pored direktorskih primanja od 6500 maraka, Škaljo nastavlja primati i penziju, iako za to nije imao zakonskih uslova! To su nam potrdila i tri izvora koja su imala uvid u poreznim i evidencijama Zavoda PIO/MIO.

No, iz Zavoda nisu željeli za Žurnal potvrditi ove navode, pravdajući nedovoljno obrazloženim javnim interesom, kao da nije u pitanju budžetski, javni  novac! Navode u direktnom razgovoru za Žurnal nije demantovao ni Škaljo. Samo ova stavka bi trebala biti predmetom interesa tužilaštva.

Mislio je Škaljo i na trenutak kada će ponovo u penziju, pa je prema izvorima iz ZZO ZDK inicirao izmjenu internih akata Zavoda kojim se otpremnina povećava sa četiri na šest plata zaposlenika koji odlazi u penziju.

Godine službe u bezbjednosnim strukturama naučile su ga praktičnim potezima. Tako se polako razilazi sa ASDA iz koje su nezadovoljni njegovim angažmanom u korist stranke. Naslućujući istragu, Štaljo se okreće starim „saborcima“ iz SDA te HDZ-a BiH, računajući na važnost njhove podrške za „spas“ od istražnog postupka.

Novim pravilnikom o sistematizaciji broj radnih mjesta u Zavodu povećan je sa 90 na 130, što je omogućilo dodatno zapošljavanje putem stranačkih i interesnih veza.

Tako je Škaljo, pored ostalih, zaposlio kćerku zastupnika HDZ BiH u Skupštini ZDK Ive Tadića, koja će netom po prijemu biti postavljena na mjesto šefa poslovnice Zavoda u Žepču. Dio radnih mjesta Škaljo je “zlu ne trebalo” ostavio za SDA, što realizira u dogovoru sa predsjednikom SDA ZDK Miralemom Galijaševićem. Ne zanemaruje Škaljo ni familiju, pa je tako zaposlio supruga kćerke svoje sestre i tako redom, sve do referentice za javne nabavke, kako bi mogao biti „na usluzi“ odabranim partnerima, što su sve već dokumentovale agencije za provedbu zakona, a koje sada čekaju „upustvo za upotrebu“.

U svemu tome stavka o nabavci automobila Passat, pored dva službena vozila u vrijeme smanjenja priliva novca na račun ZZO zbog pandemije je najblaže „nedjelo“. Uporedo sa nabavkom vozila Škaljo je angažovao vozača koji mu je poput tjelohranitelja, jer se ne osjeća sigurnim nakon sukoba sa ASDA strukturom.

Za sve „prljave poslove“ u Zavodu Škaljina prva osoba od povjerenja je Haša Begić, pomoćnica direktora za pravne i opće poslove i poslove finansija. Sukladno SDA praksi ona je odmah u Komisiju za prava osiguranika inkorporirala svoju kćerku, Hanu Ahmetspahić-Busuladžić, kadra SDA te Miralema Redžića, brata predsjednika UO Almira Redžića, navode naši izvori. Ne treba zaboraviti ni Škaljinu „lijevu ruku“, a to je pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu Indira Mundžić.

Najveći „uspjeh“ Zavoda od dolaska Omera Škalje jeste uskraćivanje refundiranja plate u bruto iznosu za bolovanje zaposlenika u ZDK nakon 42 dana, što je suprotno Zakonu o zdravstvenom osiguranju u FBiH, a što može rezulirati brojnim tužbenim zahtjevima i dodatne troškove.

Na konto uštede na naknadama za oboljele, Škaljo je povećao platu svima u Zavodu, a naročito sebi. Referenta za obračun plata izolirao je u posebnu prostoriju kako bi preventivno spriječio “curenje” informacija.

Amarildo G. / zurnal.info