MUP ZDK: U drugoj polovini 2020. godine naglo povećan broj internet prevara

Biti bez interneta danas je gotovo nezamislivo. Internet nam je potreban za obavljanje posla, ali i zabavu te komuniciranje. No, često zaboravljamo na različite opasnosti od kojih se moramo zaštititi jer policijski službenici sve više bilježe internet prevara.

U drugoj polovini 2020. godine naglo je povećan broj internet prevara, koje se uglavnom odnose na kontaktiranje žrtve putem društvenih mreža, i to uglavnom putem Facebook-a ili Vibera.

“Prevaranti koriste ime, logo i font tj. vizuelni identitet banke pa je tako žrtva uvjerena da je kontaktira službenik banke. U takvim prevarama prevaranti se vrlo uvjerljivo predstavljaju kao službenici banke, obavještavaju žrtvu da je dobitnik nagrade, a zatim traže od žrtve da uslika ili pročita podatke sa svoje bankovne kartice kako bi nagrada bila isplaćena. Kada dobijete poruku ili poziv sa ovakvim zahtjevom možete biti sigurni da se radi o prevari”, kazao je Milan Stokanović, inspektor u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je proteklih godina sprovodila značajne aktivnosti i samostalne kampanje sa ciljem unapređenja kompjuterske sigurnosti i generalno prevencije krivičnih djela i svih vidova zlupotreba društvenih mreža. Cilj je uvijek isti. Upoznati građane kako da zaštite svoje lične, finansijske i profesionalne podatke jer, kako ističu u MUP-u, nažalost veliki broj građana bude prevaren.

Statistike govore da su žrtve uglavnom stariji ljudi, a prevaranti se najčešće predstavljaju kao bankari koji traže lične podatke.

“Nijedna banka neće tražiti od vas lične podatke ili podatke o vašem računu i karticama putem telefona ili poruke. Banka zna brojeve vaših kartica tako da sigurno neće tražiti sliku vaše kartice ili lične karte kako bi vam uplatili neku nagradu. Bankovne kartice čuvajte na sigurnom mjestu, jer osobe koje imaju podatke sa kartice mogu zloupotrijebiti te podatke i uzeti vam novac čak i kad se kartica nalazi u vašem džepu”, dodao je inspektor Stokanović.

Iz MUP-a upozoravaju da bankovne kartice, lične karte ili bilo koje druge dokumente ne slikamo i ne šaljemo putem društvenih mreža jer, malom nepažnjom može da dođe u ruke ljudi koji će to zloupotrijebiti. Uprava policije kantonalnog MUP-a i dalje će provoditi kampanje sa ciljem unapređenja kompjuterske sigurnosti i svih vidova zloupotreba društvenih mreža. (B. D.)