FOTO: Autobuska stanica Zenica uskoro u funkciji putnika

FOTO: Zenicainfo.ba

82 radnika javnog preduzeća Zenicatrans d.o.o. od sutra će biti dio statistike nezaposlenih,a autobuska stanica Zenica bit će privremeno predata na upravljanje Privrednom društvu „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići.

Nakon što je Gradska uprava uplatila sredstva za isplatu doprinosa za radnike Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans” time je omogućeno radnicima da se prijave na evidenciju nezaposlenih i dobijaju mjesečnu naknadu u iznosu od 40 posto od prosječne plate isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca. To je i bio uslov za uklanjanje autobusa koji su parkirani na stanici a vlasništvo su “Zenicatransa”.

Već jutros autobusi su bili uklonjeni, a čišćenje je započeto odmah. Stanica je privremeno predata na upravljanje Privrednom društvu „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići.

“Zahvalio bih se gradonačelniku i stečajnom upravniku koji su sa radnicima uz fer i korektan dogovor izvršili primopredaju autobuske stanice. Nakon što su radnici odvukli autobuse, mi smo nastavili sa čišćenjem i sanacijom krova koji je prokišnjavao”, kazao je za Zenicainfo.ba Eldin Čivić, predstavnik Privrednog društva „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići.

Ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 24. mart kada će u konačnici biti poznate novčane obaveze dužnika i prijavljena potraživanja. Komisija za primopredaju obišla je jutros kompletnu stanicu kako bi utvrdila stanje u kojem se ona nalazi.

“Mi već sutra očekujemo sastanak sa gradonačelnikom Zenice. Obzirom da je električna energija isključena pokušat ćemo to što prije riješiti kako bismo odmah mogli početi sa radom”, dodao je Čivić.

Stečajni postupak nad imovinom Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans – prevoz putnika” otvoren je po osnovu rješenja Općinskog suda u Zenici od 21. decembra 2020. godine. (B. D.)