Kakva je 2020. godina bila za vas, jeste li se preispitali i donijeli neke nove odluke?

FOTO: Kreni Zdravo

Jučerašnji sunčani dan izmamio je osmijehe na lica i raspoloženje u duše mnogih od nas – zbog sunca. Upravo nedostatak sunčeve energije stvara, posebno u sredinama kakva je Zenica, sezonsku „zimsku depresiju“. Kada se tome dodaju pandemija, praznici i zemljeotresi, depresija, anksioznost, razdražljivost i tuga se povećavaju. Kako pomoći sam sebi? Za Zenicainfo.ba odgovara magistar pisholoških nauka Tajib Babić.

U ovim tmurnim kratkim danima i dugim noćima, posebno u vrijeme praznika, većina ljudi se osjećaju drugačije nego inače. Prisutni su depresija, gubitak koncentracije, tuga, neraspoloženje, usamljenost.

“Uzrok te sezonske „zimske depresije“ je u poremećaju lučenja u organizmu dva različita hormona: melatoninu, zaduženom za spavanje i dobar san i serotoninu, nadležnom za sreću i aktivnost“, kaže mr.sc. Tajib Babić, psiholog.

Zato su zenički Smetovi, kad god nam to prilike dozvoljavaju, odlično rješenje. Hobi također, odjeća u veselim bojama, ali i ishrana – mnogo vitamina i minerala u laganijim obrocima. Ovo praznično vrijeme je možda upravo najbolje vrijeme da se preispitamo, vrijeme koje zbog akutelnih okolnosti moramo provoditi sami, ali i vrijeme koje treba da iskoristimo za korisno stvaralačko razmišljanje o sebi i životu, ističe naš sagovornik. Ipak, teška je bila godina za cijelo čovječanstvo.

“Ovo je vrijeme da malo „stanemo na loptu“ i malo porazmislimo o sebi: ko sam, gdje sam, šta sam, kuda ću, kako ću, s kim ću i zbog čega ću to sve raditi? Treba da izvršimo rekapitulaciju cijele ove godine i da probamo shvatiti gdje su to i kada bili naši najveći stresori, kako smo se s njima nosili i šta nam je izvor naše psihološko-socijalne podrške i naše snage i da definitvno od naredne godine uspijemo u tome kako se suočiti i kako postupiti, i da počnemo ostvarivati svoje snove“, riječi su mr. sc. Tajiba Babića, psihologa.

Najljepše želje za 2021. iskazujemo svim čitaocima portala Zenicainfo.ba i da uspiju u preispitivanju i prevazilaženju simptoma sezonske depresije. Barem za početak. (A. Huskić)