Civilne zaštite u BiH upozoravaju na jak vjetar i apeluju na stanovništvo da čuva imovinu

FOTO: Web

Federalni hidrometeorološki zavod je zbog vjetra jačine i do 90 km/h izdao narandžasto upozorenje za ponedjeljak, 28. decembar, a upozorava se stanovništvo da preduzme neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

“Posebno se apeluje na pravne osobe koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika”, rekli su to iz kantonalne civilne zaštite u Sarajevu.

Također, stanovništvu je upućen apel da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavlja predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina.

Ovakvi udari vjetra mogu napraviti veće materijalne štete, otežati cestovni i avionski saobraćaj, oboriti stabla, srušiti nestabilne dijelove objekata pa je stoga potrebno biti oprezniji te zaštititi sebe, druge i imovinu.

 

klix.ba