Pirotehnika i ove godine tražena u BiH: Nesavjesna “zabava” uzrokuje opasne posljedice

FOTO: Večernji list

Slijedom novogodišnjih praznika povećava se potražnja za pirotehnikom, ali i nesavjesno korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na ulicama, što je strogo kažnjivo u oba entiteta Bosne i Hercegovine.

Ministarstva unutrašnjih poslova širom zemlje tokom mjeseca decembra iznova izdaju apele građanima da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva, podsjećajući ih na visoke novčane kazne. U isto vrijeme, ulična prodaja i kupovina pirotehnike je neizbježna, kao i stalne žalbe uznemirenih građana, najčešće zbog nesavjesnog bacanja petardi iz zabave.

“Petarde nisu igračke”, naglašavaju policijski službenici, ističući da upotreba pirotehnike nije bezazlena razonoda i zabava, već izuzetno opasna radnja.

Visoke novčane kazne

Iz MUP-a Kantona Sarajevo naglašavaju da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

“Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. Kazne za počinioce ovih prekršaja iznose od 300 do 900 KM, dok su kazne za roditelje, odnosno usvojioce ili staratelje maloljetnika od 400 do 1.200 KM”, ističu iz MUP-a KS koji provodi pojačane aktivnosti na suzbijanju ove štetne aktivnosti.

Službenici MUP-a RS također intenzivno rade na sankcionisanju prodaje i upotrebe pirotehnike na području ovog bh. entiteta, upozoravajući građane na novčane kazne od 300 do 900 KM za ove prekršaje.

“Nespretno rukovanje pirotehnikom može dovesti do povreda i nastanka neželjenih posljedica trajnog karaktera. Apelujemo posebno na roditelje da djecu upoznaju o mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, a sve u cilju da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posljedica“, poručuju iz MUP-a RS.

Kao i prethodnih godina, tržišni inspektori i u ovom periodu obilaze lokacije na kojima se nelegalno prodaju pirotehnička sredstva kako bi spriječili kršenje javnog reda i mira te kaznili počinioce prekršaja, a u skladu sa zakonima o unutrašnjoj trgovini u oba bh. entiteta. Ovim zakonima propisane su novčane kazne od 300 do 1.500 KM za prodaju robe koja nema vjerodostojnu dokumentaciju.

Internet preplavljen pirotehnikom

Ipak, teško da ćemo 2021. godinu dočekati bez pucnjave i eksplozija, ako je suditi prema interesu i potražnji ljubitelja pirotehnike na internetu. Oni koji su u potrazi za petardama svih vrsta, raketama, vatrometom i drugom pirotehnikom, najlaše dolaze do ovih sredstava putem Facebooka i internet oglašivača.

Na internetu se načešće prodaju petarde po cijenama od 5 do 7 KM po paketu i pakovanja raketa po cijeni do 10 KM.

Povrede s trajnim posljedicama

Koliko nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može prouzrokovati teške povrede s trajnim posljedicama, upozoravaju i ljekari. Petarde prije svega mogu dovesti do opekotina različitog stepena, najčešće lica i šaka.

Opekotine ostavljaju stalne ožiljke koji stvaraju estetski problem, ali u kontaktu sa zglobovima i funkcionalni problem, što može zahtijevati i hiruršku intevenciju. Pirotehnička sredstva koja stvaraju veliki buku mogu izazvati djelomično ili potpuno oštećenje sluha. Također, rasprskavanjem pirotehničkih sredstava ispadaju čestice koje mogu oštetiti oči i izazvati probleme s vidom.

 

klix.ba