Održana konstituirajuća sjednica GV Zenica: Izabran predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg, Radno predsjedništvo i članovi Komisije

FOTO: Zenicainfo.ba

U Velikoj Sali Grada Zenica danas je održana svečana konstituirajuća  sjednici Gradskog vijeća na kojoj su novoizabrani gradski vijećnici javnim glasanjem odabrali, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, članove Radnog predsjedništva i članove Komisije za izbor i imenovanja.

Na poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća imenovan je Almir Babajić iz SDP-a, zamjenik predsjedavajućeg u predstojećem četverogodišnjem mandatu će biti Mirza Husetić, iz Zeničke inicijative – Kasumović Fuad. Tri člana Radnog predsjedništva su Aida Halač iz Zeničke inicijative –Kasumović Fuad, Ekrem Tuka iz Nezavisnog bloka i Mahdi Alić iz stranke Narod i Pravda. Izabrani su i članovi Komisije za izbor i imenovanje.

“Prvi smo u državi konstituisali Gradsko vijeće i zbog toga sam sretan. Gradsko vijeće treba da radi i želja mi je da zaboravimo prethodne četiri godine i nesuglasice. Izabrao sam  mlade ljude za saradnike u Gradskom vijeću, oni treba da uče, naslijede i mene i druge koji će otići u penziju“, rekao je Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Ono što mogu sigurno garantovati jeste da će svaka tačka dnevnog reda biti uvrštena u dnevni red i biti razmatrana na sjednici Gradskog vijeća, neću dozvoliti da se dešava, kao do sada, da se neke tačke dnevnog reda ne uvršatavaju za razmatranje na zakazanim sjednicama. Pred nama je veoma važan mandat i imamo tri zadatka, a to su da vratimo dignitet i dostojanstvo Gradskom vijeću, da odgovorimo svim problemima sa kojima se susrećemo, a u ovom trenutku to je pandemija koronavirusom, i svim ostalim problemima. Potrebno je vratiti i radnu naviku, a postoji i mogućnost da organizujemo i sjednice koje će imati i po 30 ili 40 tačaka dnevnog reda“, rekao je za RTV Zenica, Almir Babajić, novoimenovani predsjedavajući Gradskog vijeća.

“Zenička inicijativa–Kasumović Fuad će isključivo djelovati u interesu građana i drago mi je što su građani prepoznali sve naše kandidate kao takve. Drago mi je što sve promjene počinju sa lokalnog nivoa, a na nama je sada da opravdamo povjerenje i da dokažemo da može drugačije i bolje”, rekao je u izjavi za RTV Zenica, Kenan Uzunović, predsjednik Kluba Zeničke inicijative –Kasumović Fuad i jedan od članova Komisije za izbor i imenovanja.

Nermin Mehić iz SDP-a, jedan od članova Komisije za izbor i imenovanje, ističe da će SDP zajedno sa Zeničkom inicijativom djelovati konstruktivno, te se nadaju da će se sve odluke  donositi u interesu građana Zenice.

„Treba se okrenuti prema projektima i svim onim zacrtanim politikama u 2021. godini“, rekao je Mehić.

“SDA će biti opoziciona stranka, konstruktivna i vrlo ozbiljna, svaki predmet ćemo proučiti i amandmanski djelovati. Od nas možete očekivati da budemo jedan integrativni dio opozicije u ovom mandatu“, istakao je Ibrahim Šišić iz Stranke demokratske akcije.

Članovi Komisije za izbor i imenovanja su Kenan Uzunović, predsjednik Kluba Zeničke inicijative–Kasumović Fuad, Nermin Mehić (SDP), Mahdi Alić (NiP), Rusmir Isak (ASDA), Emina Tufekčić (SDA), Edisej Sjerotanović (SBB), Ekrem Tuka (NB), Osman Šuvalić, vijećnik iz reda nacionalnih manjina.

Prva radna sjednica Gradskog vijeća Zenica planirana je za ponedjeljak, 28. decembar 2020. godine, kada će se na dnevnom redu naći 14 tačaka. (Z. R.)