Muzej grada Zenice okočao strip radionice i radionice kreativnog pisanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Muzej grada Zenice okončao je nakon skoro dva mjeseca strip radionice i radionice kreativnog pisanja u okviru projekta „Iliri-zajednička baština“ kojeg finanisra Western Balkan Foundation.

Projekt je za cilj imao doprinos regionalnoj saradnji i jačanju kohezije država u okruženju. Aktivnosti su posebno usmjerene na podizanju svijesti o ilirskoj baštini kao zajedničkoj vrijednosti država u regionu, te jačanju veza među umjetnicima i mladim ljudima država Zapadnog Balkana.

Škola stripa, kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice bila je relativno uspješna. Mladi ljudi danas uglavnom ne čitaju stripove tako da smo imali malih problema u komunikaciji, kaže on.

“Imamo troje upornih koji će da rade nove stripove i nove projekte. Što se tiče tematike Ilira, većina učesnika škole stripa su se bazirali na priče o zmajevima pošto je to tipično za Ilirsku mitologiju i kreairali kraće strip forme“, ističe Jašarević.

Direktor Muzeja grada Zenice je u ratnim godinama u Zenici pokrenuo prvu školu stripa u Bosni i Hercegovini.

“Moram priznati da je ta generacija bila talentovanija nego ovogodišnja”, kaže Jašarević.

“Istina je da smo tada imali više vremena i da nismo imali raditi šta drugo. To nije ista priča a ono što je po meni važno je da ne odustajemo od ove priče. Iz te generacije, Zdravko Cvjetković i Biljana Šafaržik danas su profesionalni ilustratori i animatori. Vjerujem da će neko i od ove djece uskoro postati profesionalni crtač”, kaže direktor zeničkog Muzeja. (D. T.)