Ednan Drljević o neuspjeloj nabavci vakcine protiv korone: Mogli su platiti novcem od MMF-a

FOTO: Zenicainfo.ba
Infektolog Ednan Drljević je kazao da su medicinski radnici očekivali da će vakcinu protiv koronavirusa dobiti oko Nove godine.

“Iscrpljeni smo, jedva čekamo da se oslobodimo straha, tako da nas je ova informacija dotukla i razočarala, ovakva nekorektnost prema građanima i zdravstvenim radnicima nas je razočarala”, rekao je on.

Osim što je vakcinu za stanovništvo trebalo da nabavi Ministarstvo civilnih poslova, a ne entitetske institucije, kako on smatra, kaže i da se novac mogao izdvojiti od MMF-a, odnosno onog prethodnog aranžmana, pogotovo kad se uzme u obzir da bi vakcina izliječila i “ekonomsku bolest u BiH”.

“Poznato je da se najboljim ulaganjem smatra vakcinacija. Po jednoj datoj vakcini se znatno uvećava BDP država jer se skraćuje vrijeme ove neizvjesnosti, ljudi se oporave kupovno i počne rasti BDP. To je ekonomski svugdje u svijetu najisplativija investicija. Ovo je bolest koja je i psihička i fizička i ekonomska, vakcinom bi svetroje izliječili”, ispričao je Drljević.

Drljević apeluje da naše vlasti nabave bilo čiju vakcinu ukoliko je ispitana i odobrena te da ne smije biti bitno ko je proizveo vakcinu.

“Ne može se vakcina nabavljati za Federaciju, RS, Brčko posebno, to mora na nivou države da ide i ovo što su nabavili 20 posto stanovništva je sramotno malo, ostale države su nabavile za otprilike 50 posto”, rekao je on.

Ostaje nada da će nas Evropa sačekati i pomoći nam u plaćanju vakcina, inače bi mogli još dugo imati problem sa koronavirusom i to ne zbog neodgovornosti građana, kako se do sada uvijek tvrdilo.