Većina hurmi koje izvozi BiH nikada nisu bile fizički na teritoriji države

FOTO: akta.ba

BiH je u proteklih deset mjeseci izvezla 105,978 kg hurmi u vrijednosti 385,683 KM. Većina izvezenih hurmi nije fizički ni ušla na područje naše zemlje. Uglavnom se radi o reeksportu hurmi u druge zemlje.

“Firma iz BiH pojavljuje se kao uvoznik i izvoznik za neko drugo tržište. To su najčešće firme koje imaju svoje matične firme u drugim zemljama pa njima isporučuju zbog svojih među transakcija i na taj način vrše kompenzaciju međusobnog plaćanja”, pojasnio je za Akta.ba Faruk Hadžić makroekonomski analitičar.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore u Hrvatsku je izvezeno 664,87kg hurmi u vrijednosti 385,683KM. U Crnu Goru 29,210kg u vrijednosti 107,817 KM, a u Albaniju 115,2kg u iznosu 1,125KM.

Najčešće se radi o tome da je neka firma iz BiH “kćerka firme” iz Hrvatske te dogovore da se preko bosanske firme uradi reeksport za Hrvatsku. Dakle, BiH je ona koja uveze i izveze hurme.

“U tom slučaju je najčešće firma iz Hrvatske posrednik koja je pronašla tržište, ali želi preko svoje “firme kćerke” izdati fakturu pa da i ona zaradi proviziju. U suštini ovo je samo jedna od  tehnika načina plasmana proizvoda na tržište”, zaključio je Hadžić.

 

akta.ba