Spojevi u zelenom i crnom čaju imaju antivirusna djelovanja protiv covida-19

FOTO: N1

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Kyotu i Središnjeg istraživačkog instituta u Japanu otkrili su da određeni bioaktivni spojevi koji se nalaze u zelenom, crnom i oolong čaju (polufermentirani čaj obrađen iz lišća Camellia sinensis) imaju izvanredna antivirusna djelovanja protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Trenutno se mnogi prenamijenjeni antivirusni lijekovi zajedno s kortikosteroidima koriste za liječenje teško oboljelih od covida-19, a mnogi od tih lijekova pokazuju obećavajuće ishode.

S obzirom na to da su biljni spojevi izrazito sigurni i podnosšljivi, provedena su mnoga istraživanja kako bi se procijenila učinkovitost takvih spojeva u liječenju covida-19. Epigalokatehin galat (EGCG) jedan je od takvih polifenolskih spojeva koji se nalaze u zelenom čaju i pokazao je terapijske prednosti kod kardiovaskularnih, metaboličkih, neuroloških i zaraznih bolesti te raka, prenosi News medical.

Oksidacijom EGCG-A nastaje nekoliko multimera, kao što su asinensin A (TSA) i teaflavin 3, 3’-di-gallate (TFDG), koji su različite vrste polifenolnih spojeva koji se nalaze u crnom čaju i oolong čaju.

Važna zapažanja

ovoj studiji znanstvenici su željeli istražiti učinke različitih čajnih spojeva u uklanjanju SARS-CoV-2. Prethodno su tretirali SARS-CoV-2 različitim ekstraktima čaja i pročišćenim čajnim kateksinima, derivatima katehina i teaflavinima kako bi provjerili antivirusnu učinkovitost ovih spojeva.

Znanstvenici su primijetili da je liječenje SARS-CoV-2 ekstraktima crnog, zelenog i oolong čaja uzrokovalo značajno smanjenje količine virusa. Naime, količina virusa se na kraju smanjila ispod razine detekcije. Među različitim ekstraktima čaja, ekstrakt crnog čaja pokazao je najveći učinak. Osim toga, ekstrakti čaja snažno su inaktivirali SARS-CoV-2 i spriječili da ošteti stanice Vero E6 u kojima se propagira virus u laboratorijskim uvjetima.

Ova studija identificira potencijalne bioaktivne spojeve čaja s antivirusnim djelovanjem protiv SARS-CoV-2. Iako konzumacija nekoliko šalica čaja nije dovoljna za postizanje učinkovite antivirusne doze ovih spojeva u krvi, znanstvenici vjeruju da oralni unos EGCG, TSA i TFDG može osigurati zaštitu od SARS-CoV-2 u usnoj šupljini i gastrointestinalnom traktu.

 

N1